fbpx
Skip to main content

Τι συμβαίνει με τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο και την έκδοση εντόκων

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο τρόπος κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου τον Μάρτιο, καθώς λήγουν ομόλογα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,416 δισ. είναι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, 800 εκατ. είναι τόκοι χρέους, 79 εκατ. για ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI και 200 εκατ. είναι άλλες υποχρεώσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι εφόσον εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να τα πληρώσει κανονικά «ακόμα και αν η νέα διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη» και επισήμανε ότι η Ελλάδα, όπως κάθε κράτος, διαθέτει διάφορα εργαλεία άντλησης βραχυπρόθεσμης ρευστότητας. Δεν πρόκειται να πράξουμε κάτι πρωτότυπο, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια εργαλεία που κατ' επανάληψιν έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια», εννοώντας την έκδοση εντόκων γραμματίων.

«Η έκδοση εντόκων γραμματίων δεν θα είναι απλή διαδικασία ρουτίνας», πρέπει να υπάρξει έγκριση από τους δανειστές, καθώς «υπάρχουν δύο σημαντικοί περιορισμοί στη χρήση των εντόκων γραμματίων, που αν δεν τους υπερβεί η τότε κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με έλλειψη χρημάτων και ανήμπορη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες, όπως πληρωμές στους προμηθευτές», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής:

1. Το Δημόσιο σε συνεννόηση με τους δανειστές του, έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού το πολύ έως 15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από τον Δεκέμβριο και επομένως για την έκδοση περαιτέρω εντόκων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του πρώτου τριμήνου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εταίρων και δανειστών για την υπέρβαση της συμφωνίας του ανώτατου ορίου των 15 δισ. ευρώ. Απαιτείται λοιπόν ένα πρώτο αναγκαίο βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών.

2. Θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του ελληνικού δημοσίου που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια. Ήδη, σήμερα, μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας που επικρατεί, κανείς θεσμικός επενδυτής -ιδιαίτερα του εξωτερικού- δεν αγοράζει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες.

3. Επομένως, θα πρέπει μετά τις εκλογές οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια. Αυτός είναι ο δεύτερος σημαντικός περιορισμός στον δανεισμό του Δημοσίου, με δεδομένη την επίσημη αναγγελία της ΕΚΤ από την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα διακόψει τη ρευστότητα, που παρέχει προς τις ελληνικές τράπεζες, αν η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, αν δηλαδή η τότε κυβέρνηση προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία των προηγούμενων δεσμεύσεων της χώρας.

4. Οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα, άρα και να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, αν η χώρα δεν έχει κλείσει την αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος ή δεν έχει πάρει παράταση για να την κλείσει αργότερα, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας στις 28 Φεβρουαρίου.

5. Το δεύτερο σημαντικό βήμα συνεννόησης με τους δανειστές είναι η αίτηση για παράταση και η προσπάθεια κλεισίματος της αξιολόγησης το νωρίτερο δυνατό, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «όσο αυτό καθυστερεί, οι ταμειακές ανάγκες του κράτους θα αυξάνονται και οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες θα μεγαλώνουν, εντείνοντας την ανησυχία τους και ανατρέποντας τη σταθερότητα και ανάκαμψη των τελευταίων μηνών στην οικονομία».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ
Για παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών στην προεκλογική περίοδο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου αναφέρεται ότι «το γεγονός πως η ανακοίνωση εκδόθηκε από το υπουργείο (σ.σ. Οικονομικών) συνιστά πολιτική απρέπεια.

Το υπουργείο δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εκλογές. Ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δέχθηκαν εντολές, και από ποιον, για να συντάξουν τη σχετική ανακοίνωση; Θα εκδοθεί και ανακοίνωση που απαντά και σχολιάζει τις δηλώσεις προέδρων άλλων κομμάτων και συγκεκριμένα του κ. Σαμαρά; Προφανώς όχι, γιατί το υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί ως παράρτημα του Γραφείου του κ. Σαμαρά. Φαίνεται ότι οι συντάκτες της ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι οι ίδιοι που συνέταξαν και το e-mail Χαρδούβελη.

Γι' αυτό και δεν μπορούν να αντιληφθούν τη δυναμική της πραγματικής διαπραγμάτευσης μέσα από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας». Υποστηρίζει ακόμη ότι «κακώς το υπουργείο Οικονομικών επαναφέρει το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Μόλις χθες η Τράπεζα της Ελλάδας διαβεβαίωσε επίσημα ότι 'η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο'. Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι είναι υπεύθυνος για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες. Θα ήταν παράλογο και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στην Τραπεζική Ένωση στα πρώτα της βήματα, να δημιουργήσει προβλήματα σε τράπεζες που εποπτεύει».

Τράπεζα της Ελλάδος
Επισημαίνεται ότι την περασμένη Κυριακή η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε παρέμβαση μετά από δημοσιεύματα που αφορούσαν εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες επιχειρώντας να καθησυχάσει τους καταθέτες.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο. Μαζί με την ΕΚΤ, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και παρεμβαίνουν όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην ημερομηνία των εκλογών ως ορόσημο για την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πάγια πολιτική πιστωτικών διευκολύνσεων από το 2010 για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, η οποία δεν επηρεάζεται από πολιτικές εξελίξεις», αναφέρονταν στη σχετική ανακοίνωση της ΤτΕ.

Γκ. Xαρδούβελης
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε απάντηση από τον Γκ. Χαρδούβελη. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι «λειτουργεί από την πρώτη ημέρα της θητείας του με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αυτό ισχύει και κατά τη προεκλογική περίοδο. Δεν επέλεξε ούτε να εξωραΐσει καταστάσεις, ούτε να χαϊδέψει αυτιά. Δεν εμπλέκεται, ούτε επιθυμεί να εμπλακεί στον προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Σταθερά διατυπώνει και τεκμηριώνει τις θέσεις του».

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.