fbpx
Skip to main content

Εως 30 Ιανουαρίου η δήλωση απαλλαγής από ΦΠΑ

Νέο περιθώριο μέχρι τις 30 Ιανουαρίου έχουν μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ για να υποβάλουν στην εφορία δήλωση προκειμένου να απαλλαγούν από το καθεστώς ΦΠΑ.

Η προθεσμία έληγε κανονικά χθες, αλλά μετά τα αιτήματα των λογιστών και για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου υπέγραψε απόφαση με την οποία «παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2015, χωρίς την επιβολή προστίμων ή άλλων κυρώσεων, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων μεταβολών, οι οποίες υποβάλλονται εντός δεκαημέρου από την έναρξη της διαχειριστικής-φορολογικής περιόδου 2015».

Οι δηλώσεις μετάταξης υποκείμενου στο ΦΠΑ από το κανονικό καθεστώς στο απαλλασσόμενο θα υποβάλλονται στο τμήμα Μητρώου των ΔΟΥ χωρίς να διενεργείται έλεγχος κατά το στάδιο της υποβολής της αίτησης. Οποιοσδήποτε έλεγχος θα έπεται της υποβολής της αίτησης.

Όσοι ενταχθούν στο απαλλασσόμενο καθεστώς ΦΠΑ θα εκδίδουν αποδείξεις με την ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ - απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων». Η προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ αφορά περίπου 450.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν το 2014 ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ.

Απαλλαγή από το ΦΠΑ μεταφράζεται σε σαφή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων για τις μικρές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», αλλά και σε απώλεια επιστροφών ΦΠΑ για την πλειονότητα, αν επιλέξουν να μπουν στο νέο σύστημα.

Όλοι αυτοί μέχρι τώρα έπρεπε να υποβάλουν ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, υποχρέωση η οποία για εννέα στους δέκα απαιτεί λογιστή και προκαλεί διοικητικό κόστος, τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τη Φορολογική Διοίκηση. Όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ή να πωλούν τα αγαθά τους χωρίς ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, όμως, οι επιτηδευματίες που θα ενταχθούν στο νέο αυτό γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ δεν δικαιούνται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ που πληρώνουν για τις δαπάνες τους και ως εκ τούτου χάνουν το δικαίωμα να εισπράξουν επιστροφή ΦΠΑ στην περίπτωση που τα έξοδά τους είναι περισσότερα από τα έσοδά τους. Από το μέτρο εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.

Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς. Αν όμως επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια. Στην περίπτωση όπου στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.

Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ την έχουν, εξάλλου, και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ. Ειδικότερα σύμφωνα, με τη διάταξη:

  •  Από το γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
  •  Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς. Αν όμως επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια.
  •  Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.

Μείωση κόστους
Απαλλαγή από τον ΦΠΑ μεταφράζεται σε σαφή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων για τις μικρές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους αμείβονται με «μπλοκάκι», αλλά και σε απώλεια επιστροφών ΦΠΑ για την πλειονότητα, αν επιλέξουν να μπουν στο νέο σύστημα.

Όλοι αυτοί μέχρι τώρα έπρεπε να υποβάλουν ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, υποχρέωση η οποία για εννέα στους δέκα απαιτεί λογιστή και προκαλεί διοικητικό κόστος.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.