fbpx
Skip to main content

«Κομφούζιο» με τη φορολόγηση συνδεδεμένων εταιρειών αλλοδαπών επιχειρήσεων

«Κομφούζιο» έχει προκαλέσει εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου αναφορικά με τη φορολόγηση των συνδεδεμένων εταιρειών αλλοδαπής εταιρείας με υποκαταστήματα στην Ελλάδ, αναφέρει το Newsroom ΔΟΛ.

Συγκεκριμένα, με την ΠΟΛ.1261/22.12.2014 διευκρινίσθηκε πως τα υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για τα κέρδη που προκύπτουν από την εγχώρια δραστηριότητα τους.

Η εν λόγω εγκύκλιος αναφέρει πως «οι αλλοδαπές επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του α.ν.89/1967, όπως αυτές τροποποιήθηκαν, αντικαταστάθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις των άρθρων 27-35 του ν.3427/2005, δεν υπάγονται σε φόρο στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους αλλά μόνο για τα κέρδη που προκύπτουν αποκλειστικά από τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, όπως αυτή περιγράφεται στην ειδική άδεια που χορηγείται με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, δεδομένου ότι δεν έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα να ασκούν άλλη δραστηριότητα από αυτή που εγκρίνεται με την Υπουργική Απόφαση».

Σημειώνεται πως με το ν.3427/2005 δόθηκε η δυνατότητα σε αλλοδαπές εταιρείες να εγκαθίστανται στην Ελλάδα με αποκλειστικό σκοπό να παρέχουν στα κεντρικά τους καταστήματα ή σε συνδεδεμένες με αυτές αλλοδαπές επιχειρήσεις αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα, κεντρικής λογιστικής υποστήριξης, ελέγχου ποιότητας παραγωγής προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών, κατάρτισης μελετών, σχεδίων και συμβάσεων καθώς και υπηρεσίες διαφήμισης και προώθησης προϊόντων, επεξεργασίας στοιχείων, λήψης και παροχής υπηρεσιών, έρευνας και ανάπτυξης.

Ωστόσο, παρά τη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο της κ. Σαββαΐδου ορκωτοί ελεγκτές σημειώνουν πως παραμένει «θολό» το τοπίο ως προς τη φορολόγηση των συνδεδεμένων με την αλλοδαπή εταιρεία εταιρειών, δεδομένου ότι αν, για παράδειγμα, η λογιστική παρακολούθηση της συνδεδεμένης εταιρείας γίνεται από το εν λόγω υποκατάστημα δυνητικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί θέμα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου να ζητηθεί η φορολόγηση στην Ελλάδα της συνδεδεμένης εταιρείας για το παγκόσμιο εισόδημά της.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

 

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.