fbpx
Skip to main content

Αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν φόρους για ανείσπρακτα ενοίκια

Φόρους για εισοδήματα που δεν έχουν εισπράξει, θα αναγκαστούν να πληρώσουν για το 2014 πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού το ΥΠΟΙΚ κατάργησε τη δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο, ανείσπρακτων μισθωμάτων.

«Η επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες δεν είναι μόνο άδικη, είναι και μεγάλη, ειδικά για όσους εκμισθώνουν επαγγελματικά ακίνητα, καθώς πλέον ο κανόνας είναι, οι ενοικιαστές να οφείλουν τουλάχιστον πέντε – έξι μισθώματα. Το πρόβλημα βεβαίως υπάρχει και για τους εκμισθωτές κατοικιών, αλλά στις περιπτώσεις αυτές τα ποσά που οφείλονται είναι μικρότερα οπότε μικρότερες είναι και οι φορολογικές επιβαρύνσεις», τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, δικηγόρος Κωνσταντίνος Χαϊδούτης.

Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Α.Θ., σχεδόν οι πέντε στους δέκα ενοικιαστές, δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των μισθωμάτων. Οι καθυστερήσεις στη καταβολή των δύο – τριών μισθωμάτων, έχουν φτάσει σχεδόν να....μη θεωρούνται καθυστερήσεις.

«Μέχρι και πέρυσι υπήρχε η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στην Εφορία, οπότε πλέον η οφειλή θεωρούνταν και αντιμετωπίζονταν ως οφειλή προς το δημόσιο. Τώρα, αν δεν παρέμβει διορθωτικά το υπουργείο Οικονομικών, χιλιάδες ιδιοκτητών θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρους για μισθώματα που δεν έχουν εισπράξει, το 2014», πρόσθεσε ο κ. Χαϊδούτης

«Για τον ιδιοκτήτη επαγγελματικών ακινήτων, η ζημία είναι διπλή αφού από τη μιά ο ενοικιαστής δεν του καταβάλλει τα μισθώματα αν και συχνά παραμένει στους χώρους και λειτουργεί σε αυτούς και, από την άλλη,  υποχρεούται σε δικαστικά έξοδα για να μπορέσει να πετύχει την αποβολή του από το ακίνητο. Τώρα, με τη μη εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων, θα πρέπει από πάνω να πληρώσει και φόρους για εισοδήματα που δεν είχε».

Να σημειωθεί ότι τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς. Όταν είναι έως 12.000 ευρώ το χρόνο, φορολογούνται με συντελεστή 11%, ενώ για μεγαλύτερα ποσά, ο συντελεστής φορολόγησης είναι το πολύ υψηλό 33%.

«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το χρόνο υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος, να επανεξετάσει το ζήτημα, γιατί πλέον οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν ακίνητα, καταλήγουν από πάρα πολλές πλευρές ζημιωμένοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Α.Θ.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.