fbpx
Skip to main content

Επιβάρυνση ένα δισ. ευρώ για 70.000 δανειολήπτες

Μεγάλο προβληματισμό γεννά στην Ευρώπη η απόφαση της Τράπεζας της Ελβετίας να απελευθερώσει την ισοτιμία του φράγκου από το ευρώ, με ιδιαίτερα αρνητικές επιδράσεις σε Ευρωπαίους δανειολήπτες αλλά και σε επενδυτές.

Το πρόβλημα για την αδύναμη ελληνική οικονομία εκτιμάται ως σημαντικό, αφού τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζονται σε 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και αφορούν περίπου 70.000 δανειολήπτες. Τα υπόλοιπα είναι δάνεια -κυρίως επιχειρηματικά- που φέρουν καλύψεις, αφού οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι εξαγωγείς και έχουν πραγματοποιήσει αντιστάθμιση του κινδύνου. Η δεύτερη αυτή κατηγορία δεν ξεπερνά τους 10.000 δανειολήπτες. Η επιβάρυνση από την απόφαση των ελβετικών νομισματικών αρχών εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ για τους Ελληνες δανειολήπτες. Οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν τώρα λύσεις για να βοηθήσουν τους δανειολήπτες.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη «κίνηση» προς το ελβετικό φράγκο έγινε το 2008, (αν και είχε ξεκινήσει από το 2006) όταν η ισοτιμία ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή (κοντά στο 1,60 με 1,62) και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά. Τότε, σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων στη χώρα μας υπολογίζεται πως γινόταν για κάποιο διάστημα σε ελβετικό νόμισμα. Τότε βέβαια είχε δοθεί η ευκαιρία και για επενδυτικές τοποθετήσεις στο νόμισμα.

Ακόμα πάντως και μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2009, η ισοτιμία ευρώ/φράγκου βρισκόταν στο 1,522, και θεωρείτο συμφέρουσα για όσους είχαν κάνει τη μετατροπή στο ελβετικό νόμισμα. Αρκετοί λοιπόν εκείνη την περίοδο επέλεγαν να δανειοδοτηθούν σε ελβετικό νόμισμα, αγνοώντας όπως φάνηκε τους κινδύνους, καθώς μακροπρόθεσμες χορηγήσεις σε ξένο νόμισμα ενέχουν πάντα το ρίσκο του νομίσματος αυτού.

Τα δεδομένα λοιπόν άλλαξαν πολύ και η ισοτιμία στις αρχές του 2011 κατρακύλησε μέχρι και το 1 προς 1, πριν την εφαρμογή της ελάχιστης ισοτιμίας του 1,2. Μέχρι και πριν την απόφαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας η ισοτιμία είχε ελάχιστη διακύμανση, μέχρι τα επίπεδα του 1,26, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε διατηρήσει το ελάχιστο όριο.

 

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.