fbpx
Skip to main content

Debate για τον ΕΝΦΙΑ

Crash test στις προτάσεις των κομμάτων για την επόμενη μέρα του ΕΝΦΙΑ έγινε σε εκδήλωση για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας προτάθηκε η σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Σημειώνεται ότι η ΝΔ έχει προτείνει την μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2015 από 1,43% του ΑΕΠ στο 1%. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προτείνεται η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο.

Από την πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ ζητήθηκε στην εκδήλωση η σαφής και ρητή δέσμευση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων κόμματα που ζητούν την ψήφο των πολιτών, ότι ουδείς φορολογούμενος  θα κληθεί να καταβάλει για φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας περισσότερα από όσα σήμερα του ζητούνται να πληρώσει για ΕΝΦΙΑ, και ότι θα δοθεί λύση στο θέμα της φορολόγησης των απρόσοδων περιουσιακών στοιχείων (ξενοίκιαστων κτισμάτων και οικοπέδων).

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς σημείωσε δε ότι οι εξαγγελίες και υποσχέσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι επαρκείς στο βαθμό που δεν συνοδεύονται από τη δέσμευση αυτή, καθώς η εμπειρία ακόμη και του πρόσφατου παρελθόντος έχει δείξει ότι οι όποιες εκπτώσεις – απαλλαγές δίνονται σε μια μερίδα φορολογουμένων, αντισταθμίζονται με την χωρίς οίκτο υπερφορολόγηση των υπόλοιπων, στην προκειμένη περίπτωση των ιδιοκτητών αστικής ακίνητης περιουσίας. Στις περιπτώσεις δε που η περιουσία αυτή είναι απρόσοδη, οι οποίες αποτελούν τον  κανόνα στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, οι ιδιοκτήτες εκτός από τα πρόστιμα – προσαυξήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ακόμη και της στέρησης της προσωπικής τους ελευθερίας.

Στην εκδήλωση μετείχαν οι εξής εκπρόσωποι κομμάτων και υποψήφιοι βουλευτές:

-Από τη  Νέα Δημοκρατία οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Φωτεινή Πιπιλή, Γιώργος Βλάχος, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Γιώργος Κώτσηρας και ο Αντώνης Παναγόπουλος.
-Από το ΣΥΡΙΖΑ οι Γιάννης Τόλιος και Φωτεινή Κούβελα.
-Από το ΛΑΟΣ ο κ. Μανούσος Ντουκάκης.
-Από το Ποτάμι οι Θόδωρος Σκυλλακάκης, Χάρης Θεοχάρης και Γεωργία Πανοπούλου.
-Από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ο κ. Δημήτρης Οικονόμου.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.