fbpx
Skip to main content

Λύση Μον.ΕΠΕ με υπόλοιπα λογ/σμων στον ισολογισμό

Μπορεί Μονοπρόσωπη ΕΠΕ να διαλυθεί χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση εφ’ όσον υπάρχουν υποχρεώσεις  που δεν μπορούν να εξοφληθούν;

Πάγια και αποθέματα έχουν πουληθεί, υποχρεώσεις σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκπληρωθεί.Διαθέσιμα και απαιτήσεις δεν επαρκούν για τις υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς εταίρους και προμηθευτές. Επίσης, υπάρχει ζημία από προηγούμενα έτη, που είναι μεγαλύτερη από το εταιρικό κεφάλαιο. Αν υπάρξει συμφωνία με τους προμηθευτές για κούρεμα του χρέους η διάφορα αυτή σε ποιο λογαριασμό εμφανίζεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 46, του Ν 3190/1955, μία ΕΠΕ κατά την λύση της εισέρχεται υποχρεωτικά στο στάδιο της εκκαθάρισης, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως αρκετά χρόνια. Κατά το στάδιο αυτό ο εκκαθαριστής οφείλει πραγματοποιώντας εμπορικές πράξεις να μετατρέψει σε ρευστά διαθέσιμα το σύνολο της εταιρικής περιουσίας, εξοφλώντας παράλληλα και όλες τις υποχρεώσεις. Σε περίπτωση που τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις της εταιρείας δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεών της, η εταιρεία μπορεί να κλείσει τα βιβλία της εφόσον μεταφέρει τα σχετικά ποσά των υποχρεώσεών της (πιστωτικά υπόλοιπα) σε λογαριασμούς έκτατου εσόδου ή κέρδους (λογ. 81.01 ή 81.03 του ΕΓΛΣ). Η εμφάνιση θετικού αποτελέσματος στον τελικό ισολογισμό εκκαθάρισης δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι η εταιρεία θα κληθεί με την υποβολή της φορολογικής της δήλωσης να καταβάλλει φόρο εισοδήματος. Βάσει των σχετικών διατάξεων της παρ. 1, του άρθρου 27, του Ν 4172/2013, η εταιρεία έχει το δικαίωμα συμψηφισμού του τρέχοντος λογιστικού κέρδους με ζημιές παρελθουσών χρήσεων που προέκυψαν τις 5 τελευταίες διαχειριστικές περιόδους. Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που η ζημιά παρελθουσών χρήσεων  είναι μικρότερη από το κέρδος που θα προκύψει στον τελικό ισολογισμό εκκαθάρισης, η θετική διαφορά που απομείνει θα φορολογηθεί σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει συμφωνία με τους προμηθευτές για μείωση («κούρεμα») του χρέους, η διάφορα αυτή θα εμφανιστεί σε πιστωτικό αποτελεσματικό λογαριασμό της ομάδας 8 του ΕΓΛΣ.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.