fbpx
Skip to main content

Λίστα Λαγκάρντ: Εισπράχθηκαν τα πρώτα 3 εκατ. ευρώ

Μπορεί να πέρασαν δυο χρόνια από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο της λίστας Lagarde, ωστόσο, οι πρώτες εισπράξεις του ελληνικού δημοσίου από τον έλεγχο αυτών που βρίσκονται στη λίστα ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr εντός του Ιανουαρίου στο δημόσιο ταμείο μπήκαν τα πρώτα τρία εκατομμύρια ευρώ από φορολογούμενους οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα Lagarde και ο έλεγχος των υποθέσεών τους ολοκληρώθηκε.

Τον έλεγχο ολοκλήρωσε το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) το οποίο δημιουργήθηκε με βάση την τεχνική βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που παρείχαν οι ομάδες εμπειρογνωμόνων της τρόικας και της ομάδας Δράσης της Κομισιόν, της λεγόμενης ομάδας Ράιχενμπαχ.

Το ΚΕΦΟΜΕΠ έχει διαθέσει για τον έλεγχο της λίστας Lagarde 14 ελεγκτές οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την ολοκλήρωση του ελέγχου 45 φορολογούμενων που βρίσκονται στη λίστα. Από τις 45 υποθέσεις, ο έλεγχος των 3 ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για επιχειρηματίες οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν μέρος των ποσών που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ελβετικής τράπεζας που περιλαμβάνονται στο αρχείο της λίστας και προχώρησαν στην πληρωμή πρόσθετων φόρων και πρόστιμων προκειμένου να κλείσουν οι υποθέσεις τους. Οι τρείς επιχειρηματίες πλήρωσαν κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ο καθένας και είναι οι πρώτοι που απέδωσαν ποσά στο ελληνικό δημόσιο λόγω φοροδιαφυγής που εντοπίσθηκε στη συγκεκριμένη λίστα καταθετών.

Πληροφορίες από τις ελεγκτικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκονται και οι έλεγχοι σε άλλες 12 υποθέσεις που αναμένεται να φέρουν στο δημόσιο ταμείο άμεσα ποσά που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι περιορισμένα σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τις εισπράξεις από τη συγκεκριμένη λίστα.

Έμπειροι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι τα ποσά που τελικά μπορούν να εισπραχθούν δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ανέλθουν σε αυτά που έχουν ακουστεί κατά καιρούς (δισεκατομμύρια κλπ) καθώς σημαντικός αριθμός αυτών που ελέγχονται καταφέρνει τελικά να δικαιολογεί μέρος ή και το σύνολο των καταθέσεων κυρίως με την επίκληση πηγών εισοδήματος που απαλλάσσονταν από το πόθεν έσχες, όπως είναι η πώληση μετοχών.

Παράλληλα για την ολοκλήρωση του ελέγχου σε κάθε υπόθεση απαιτείται πολύ χρόνος και ανθρώπινοι πόροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περιπτώσεις αρχείων στη λίστα Lagarde, όπου οι συνολικές κινήσεις σε έναν τραπεζικό λογαριασμό φθάνουν τις 60.000 (!). Ο ελεγκτής που την έχει αναλάβει θα πρέπει να κάνει υπολογισμούς ελέγχους προκειμένου να υπολογίσει το αρχικό ποσό που ήταν κατατεθειμένο στο λογαριασμό και να ζητήσει από τον καταθέτη να το δικαιολογήσει.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.