fbpx
Skip to main content

Πτώση στο Χρηματιστήριο και ανησυχία αναλυτών

Με σημαντικές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και άνοδο των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα υποδέχτηκαν οι επενδυτές το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, καθώς οι ξένοι αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι μέλλει γενέσθαι με τις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με την τρόικα.


    Ειδικότερα, η Citi αναφέρει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προμηνύει δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ η HSBC υπογραμμίζει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές για μια επέκταση του προγράμματος που θα εγγυηθεί την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και την πρόσβαση των τραπεζών στη ρευστότητα της ΕΚΤ. Ακόμη, η Nomura επισημαίνει ότι το πρώτο crash test για τη νέα κυβέρνηση θα είναι το Euro-group της 16ης Φεβρουαρίου, όταν θα ζητήσει μια παράταση του προγράμματος, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Η Goldman Sachs τονίζει ότι η παράταση του προγράμματος μετά τον Φεβρουάριο εξαρτάται από το αρχικό ύφος των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως στα μέσα Μαρτίου είναι η πρώτη λήξη αλλά και η πρώτη προθεσμία, ακολουθούμενη από την ανάγκη κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το μήνυμα
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η Standard & Poor's έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μπορεί να υποβαθμίσει την οικονομία της χώρας ακόμα και πριν από την προγραμματισμένη επανεξέταση της αξιολόγησης στα μέσα Μαρτίου, καθώς η αβεβαιότητα για το χρέος δημιουργεί ερωτηματικά. Τέλος, η Barclays υπογράμμισε ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ είναι μια εξέλιξη που ανησυχεί τις αγορές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε σε ποσοστό 3,2% εξαιτίας κυρίως των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο, ενώ πιέσεις εκδηλώθηκαν και στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 3ετούς εκτοξεύθηκε στο 11,76%, του 5ετούς στο 10,15% και του 10ετούς στο 8,87%.

 

Πηγή: Έθνος

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.