fbpx
Skip to main content

ASTbooks – Αντιμετώπιση των διαφορών απογραφής με βάση το ΕΓΛΣ και τις σύγχρονες αρχές κοστολόγησης

1.2.3.4 Αντιμετώπιση των διαφορών απογραφής με βάση το ΕΓΛΣ και τις σύγχρονες αρχές κοστολόγησης

 
Συνήθως, οι διαφορές απογραφής είναι φυσιολογικά ελλείμματα τα οποία αφορούν την παραγωγική διαδικασία ή σε κάθε περίπτωση την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης, οπότε χαρακτηρίζονται οργανικά έξοδα. Τα μη φυσιολογικά ελλείμματα, δηλαδή αυτά που εκτιμώνται από τη Διοίκηση ότι δεν οφείλονται στην παραγωγική διαδικασία, αλλά σε άλλους λόγους, πρέπει να χαρακτηρίζονται έκτακτες ζημίες. Πιο συγκεκριμένα:

Τα φυσιολογικά ελλείμματα που προκύπτουν από την αποθήκευση πρώτων υλών και λοιπών υλικών επιβαρύνουν το κέντρο κόστους της “υπηρεσίας αποθηκών” ως έμμεσα έξοδα.

Τα φυσιολογικά ελλείμματα ή πλεονάσματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας (σφάλμα ζύγισης, μέτρησης κλπ.) επιβαρύνουν ή μειώνουν αντίστοιχα τα γενικά βιομηχανικά έξοδα, άρα τη λειτουργία της παραγωγής.

Τα φυσιολογικά ελλείμματα ή πλεονάσματα των εμπορευμάτων ή των έτοιμων προϊόντων επιβαρύνουν ή μειώνουν αντίστοιχα το κόστος της λειτουργίας διάθεσης, διότι πιθανώς οφείλονται σε λάθος παράδοση στους πελάτες, επιστροφές κλπ..

Στη Γενική Λογιστική δεν καταχωρούνται ποτέ οι διαφορές απογραφής, διότι οι λογαριασμοί της ενημερώνονται απευθείας με το οριστικό υπόλοιπο της φυσικής απογραφής. Επηρεάζεται, δηλαδή, αυτομάτως το κόστος των πωληθέντων με την αξία της απογραφής, άρα και το αποτέλεσμα της χρήσης.

Κ.Α ΕΓΛΣ

Περιγραφή

Χ

Π

20.02

Εμπορεύματα (τελικό απόθεμα)

ΧΧΧ

 

21.02

Προϊόντα έτοιμα και ημιτελή (τελικό απόθεμα)

ΧΧΧ

 

80.00

Γενική εκμετάλλευση

 

ΧΧΧ

Στην Αναλυτική Λογιστική θα πρέπει να διενεργηθεί  λογιστική  εγγραφή, ώστε να συμφωνεί το βιβλίο Αποθήκης με την Αναλυτική Λογιστική ως εξής (υποθέτουμε έλλειμμα στην απογραφή εμπορευμάτων):

Κ.Α ΕΓΛΣ

Περιγραφή

Χ

Π

97.10.00

Διαφορές απογραφής - ελλείμματα

ΧΧΧ

 

94.20

Αποθέματα εμπορευμάτων

 

ΧΧΧ

* Σε περίπτωση ελλείμματος υλικού που βρίσκεται στην παραγωγική διαδικασία, πιστώνεται ο λογ. 93 “κόστος παραγωγής” αντί του 94.20.

Σύμφωνα με το ΕΓΛΣ, η διαφορά αυτή θα μεταφερθεί στα αποτελέσματα και ειδικότερα στο λογαριασμό 98.99.03 “Διαφορές ενσωματώσεως και καταλογισμού”.

Βεβαίως, ο κ. Ε. Σακέλλης διατυπώνει την άποψη (η οποία μας βρίσκει σύμφωνους) ότι τα ανωτέρω ελλείμματα ή πλεονάσματα αποτελούν οργανικά έξοδα ή έσοδα αντίστοιχα και ως εκ τούτου θα πρέπει να επηρεάζουν το οργανικό αποτέλεσμα όπως συμβαίνει στη Γενική Λογιστική, δηλαδή να καταχωρούνται στον 96.22 “Μικτά αναλυτικά αποτελέσματα Εκμεταλλεύσεως”. Σε περίπτωση, δε, που η μονάδα το επιθυμεί, μπορεί να κοστολογεί τα φυσικά ελλείμματα ή πλεονάσματα των υλικών που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία (α΄ ύλες κλπ.).

1.2.4 Χρόνος καταχώρισης απογραφής αποθεμάτων στο Βιβλίο Απογραφών

Για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, η ΠΟΛ.1004/2013 (άρθρο 4, παρ.12) προβλέπει ότι η ποσοτική καταχώρηση των αποθεμάτων στο βιβλίο απογραφών, το οποίο τηρείται αθεώρητο από 1/1/2013, ή σε καταστάσεις απογραφής, οι οποίες επίσης είναι αθεώρητες, διενεργείται μέχρι την 20η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου. Η, δε, αξία των αποθεμάτων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων καθώς και το κλείσιμο του ισολογισμού καταχωρούνται στο βιβλίο απογραφών μέχρι την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Παρόμοια είναι η αντιμετώπιση στις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, καθώς η παρ.20 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι η ποσοτική καταχώρηση των αποθεμάτων στο βιβλίο απογραφών, το οποίο τηρείται αθεώρητο, ή σε καταστάσεις απογραφής, οι οποίες επίσης είναι αθεώρητες, ή σε οποιοδήποτε άλλο έντυπο, διενεργείται μέχρι την 20η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Η αξία των αποθεμάτων αυτών καταχωρείται στο βιβλίο απογραφών μέχρι την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Τα αποθέματα των τρίτων καταχωρούνται ξεχωριστά στο βιβλίο απογραφών μόνο ως προς τις ποσότητες (π.χ. έως την 20/2/2015 για χρήση με λήξη την 31/12/2014).

Η επιστημονική ομάδα της ASTbooks.

Πηγή: Taxpress.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.