fbpx
Skip to main content

Ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες ( ΕΑΕ )

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (ΕΑΕ)

Βάσει του άρθρου 66 του Ν4172/13, που έχει ισχύ από 1/1/2014, το φορολογητέο εισόδημα ημεδαπής εταιρείας ή φυσικού προσώπου περιλαμβάνει τι μη διανεμηθέν εισόδημα νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που είναι φορολογικός κάτοικος άλλης χώρας εφόσον συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις.

1.Ο φορολογούμενος, μόνος του ή από κοινού με τα συνδεδεμένα πρόσωπα κατέχει άμεσα ή έμμεσα, μετοχές, μερίδια, δικαιώματα ψήφου ή συμμετοχής στο κεφάλαιο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ή δικαιούται να εισπράξει ποσοστό  άνω του 50% των κερδών του εν λόγω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας.

2.Το παραπάνω νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα (κάτοικος αλλοδαπής) υπόκειται σε φορολογία σε μη συνεργάσιμο κράτος ή κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς που επιτρέπει ουσιωδώς χαμηλότερο επίπεδο φορολογίας από ότι το γενικό καθεστώς (πχ Ελλάδα).

3.Ποσοστό άνω του 30% του καθαρού εισοδήματος προ φόρων που πραγματοποιεί το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα (κάτοικος σε μη συνεργάσιμο κράτος ή κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς) εμπίπτει σε μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κατηγορίες:

·Τόκοι ή οποιοδήποτε άλλο εισόδημα παράγεται από χρηματοκοικονομικά περιουσιακά στοιχεία

· Δικαιώματα ή οποιοδήποτε άλλο εισόδημα παράγεται από πνευματική ιδιοκτησία

·Μερίσματα και εισόδημα από μεταβίβαση μετοχών

·Εισόδημα από κινητά περιουσιακά στοιχεία

· Εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εκτός αν το κράτος του φορολογούμενο  νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας δεν θα είχε δικαίωμα να φορολογήσει το εισόδημα βάσει συμφωνίας που έχει συναφθεί με τρίτη χώρα

·Εισόδημα από ασφαλιστικές, τραπεζικές και άλλες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

4. Δεν πρόκειται για εταιρεία, της οποίας η κύρια κατηγορία μετοχών αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν αν το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος κράτους-μέλους της Ε.Ε εκτός αν  η εγκατάσταση ή η οικονομική δραστηριότητα του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας συνιστά επίπλαστη κατάσταση που δημιουργήθηκε ουσιαστικά για αποφυγή του αναλογούντος φόρου. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είναι φορολογικός κάτοικος χώρας που είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας για τον Ε.Ο.Χ και υφίσταται και εφαρμόζεται συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών.

Τα κέρδη που θα προκύψουν για την ημεδαπή εταιρεία βάσει των παραπάνω θα φορολογηθούν με το συντελεστή από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι από 1/1/14 οι ημεδαπές επιχειρήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές αναφορικά με τις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν4172/13 και να διερευνήσουν την πιθανότητα να υπάγονται στις εν λόγω διατάξεις. Με την ΠΟΛ1076/17.3.14 δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 66 του Ν4172/13.

Το παραπάνω φορολογητέο εισόδημα του μη διανεμηθέντος εισοδήματος του αλλοδαπού νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας υπολογίζεται με βάση το ποσοστό συμμετοχής του φορολογούμενου σε αυτό το οποίο πρέπει να υπερβαίνει το 50%.

Αναλυτικότερα παραθέτουμε το παρακάτω παράδειγμα

Ημεδαπή ΑΕ με φορολογική περίοδο 1/1/14-/31/12/14 η οποία συμμετέχει σε ΕΑΕ με έδρα στo Kατάρ με ποσοστό 51%.Επειδή είναι σημαντικό για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 66 η διαπραγμάτευση  ή όχι των μετοχών της ΕΑΕ σε χρηματιστήριο της αλλοδαπής χώρας όπου είναι εγκαταστημένη υποθέτουμε ότι οι μετοχές δεν είναι εισηγμένες. Από τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η ημεδαπή εταιρεία προκύπτουν τα ακόλουθα

Καθαρά κέρδη προ φόρων                                                                                                                          1.200.000 €

Έσοδα από δικαιώματα                                                                                                                               500.000 €

Αναλογία εσόδων από δικαιώματα προς καθαρών κερδών                                                                    500.000/1.200.000=41,66%

 

Από τα βιβλία της ημεδαπής ΑΕ, προκύπτουν τα παρακάτω

Δικαιώματα που κατέβαλε στην ΕΑΕ                                                                                                          280.000 €

Αναλογία δικαιωμάτων της ΑΕ προς τα δικαιώματα που συνολικά εισέπραξε η ΕΑΕ                         280.000/500.000=56%

 

Βλέπουμε λοιπόν από τα παραπάνω στοιχεία ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις των διατάξεων του άρθρου 66 του Ν4172/13 καθώς

1.Η ημεδαπή ΑΕ συμμετέχει στην ΕΑΕ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% (51%).

2.Η ΕΑΕ έχει έδρα στο Κατάρ, κράτος με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

3.Τα έσοδα της παραγράφου 3 (δικαιώματα) ύψους 500.000 € υπερβαίνουν το 30% των καθαρών κερδών προ φόρων (41,66%)

4.Τα έσοδα της παραγράφου 3 (δικαιώματα)  για την ΕΑΕ ανέρχονται σε 500.000 € από τα οποία έχει εισπράξει από την ημεδαπή ΑΕ ποσό 280.000 € με αποτέλεσμα το ποσοστό που διαμορφώνεται από την εν λόγω αναλογία 56% υπερβαίνει το 50%.

Δεδομένου των παραπάνω διαπιστώσεων, η ημεδαπή ΑΕ  θα συμπεριλάβει στην δήλωση φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλλει φέτος για την φορολογική περίοδο 1/1/14-31/12/14, ποσό 612.000 € (1.200.000 Χ 51%) το οποίο θα φορολογηθεί κανονικά με τον ισχύοντα φορολογικό  συντελεστή που ισχύει για τις ΑΕ 26%.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.