fbpx
Skip to main content

Οι λίστες της φοροδιαφυγής που θα "ξεσκονιστούν"

Στις λίστες της φοροδιαφυγής βασίζει το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την εκπλήρωση των προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει για την δημιουργία αίσθησης κοινωνικής δικαιοσύνης. Το... ξεσκόνισμα καταλόγων και στοιχείων με εύπορους που βρίσκεται ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητας της νέας ηγεσίας του, μαζί με αυτήν την εξασφάλισης μιας συμφωνίας- γέφυρας με τους δανειστές για την συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.

Η νέα ηγεσία του ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται πεπεισμένη ότι από τις λεγόμενες λίστες της φοροδιαφυγής μπορούν να εξασφαλιστούν όχι μόνο γρήγορα και υψηλά έσοδα αλλά και εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά από την κυβέρνηση, ειδικά τους πρώτους κρίσιμους μήνες της διακυβέρνησής.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές οι λίστες της φοροδιαφυγής.

Λίστα Lagarde
Πρώτη και ίσως καλύτερη, τουλάχιστον επικοινωνιακά, είναι η λίστα Λαγκαρντ. Πρόκειται για τη λίστα με 2.062 ονόματα και δεκάδες αρχεία τραπεζικών κινήσεων σε κάθε όνομα η οποία ήδη ερευνάται από το ΣΔΟΕ και το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου. Από τα 2.062 ονόματα έχουν ταυτοποιηθεί περίπου τα 1.700 και τουλάχιστον για τα μισά έχουν εκδοθεί εντολές φορολογικού ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούν τα ποσά που εμφανίζονται να έχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της λίστας αλλά και τις καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχείων που έχουν στην Ελλάδα. Πρόσφατα το ΚΕΦΟΜΕΠ εισέπραξε και τα πρώτα ποσά από φόρους και πρόστιμα που επέβαλε σε καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ. Εισέπραξε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ από ισάριθμους επιχειρηματίες και έπονται και άλλα. Πρόθεση της νέας ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι να ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό οι υπηρεσίες που ελέγχουν τη λίστα Λαγκάρντ προκειμένου οι έλεγχοι να ολοκληρώνονται γρηγορότερα και να αποφέρουν και σημαντικό εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Εμβάσματα
Στη διάθεση του ΥΠΟΙΚ και εξακολουθούν να ελέγχονται βρίσκονται τα στοιχεία περίπου 20.000 φορολογούμενων οι οποίοι την τριετία 2009-2011 μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό τα οποία, μέσα από μια πρώτη σύγκριση, δεν δικαιολογούνταν από τα ποσά που είχαν δηλώσει ως εισόδημα. Ο έλεγχος στις υποθέσεις αυτές έχει προχωρήσει και σημαντικός αριθμός των φορολογούμενων έχει δικαιολογήσει τα σχετικά ποσά. Ωστόσο, ο έλεγχος συνεχίζεται και βεβαιώνονται συνεχώς ποσά σε φορολογούμενους που δεν κατάφεραν να τα δικαιολογήσουν. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις να συνταχθεί και νέα λίστα με εμβάσματα τα οποία πραγματοποιήθηκαν κατά τους δυο μήνες πριν τις τελευταίες εκλογές. Υπολογίζεται ότι συνολικά έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες για το εξωτερικό ποσά που ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ και η λίστα που εξετάζεται να συνταχθεί σε πρώτη φάση περιλαμβάνει φορολογούμενους που απέστειλαν στο εξωτερικό ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Offshore εταιρείες
Στο υπουργείο Οικονομικών είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 2.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, οι οποίες κατά κύριο λόγο δημιουργήθηκαν προκειμένου να λειτουργήσουν ως βιτρίνα για την ιδιοκτησία ακινήτων, κυρίως πολυτελών και μεγάλης αξίας. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει στον έλεγχο περισσότερων από 150 και μάλιστα τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Υπολογίζεται ότι σε κάθε υπόθεση βεβαιώνονται ποσά πρόσθετων φόρων και προστίμων που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Τα πρόστιμα και οι πρόσθετοι φόροι αφορούν κυρίως τις παραβάσεις της μη απόδοσης του ειδικού φόρου επί των ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες (15% επί της αντικειμενικής αξίας ετησίως).


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.