fbpx
Skip to main content

Σταδιακή επικράτηση του νέου Σχεδίου Λογαριασμών

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νόμος 4308 άρθ. 3 Παρ 9: Κάθε οντότητα έχει την δυνατότητα να εφαρμόζει το σχέδιο λογαριασμών όπως ίσχυε 31/12/14. ΠΟΛ.1003/14 άρθ. 3 Παρ 9: Οι οντότητες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το υπάρχον σχέδιο λογαριασμών που είναι σε ισχύ 31/12/14 (δηλαδή το: ΠΔ 1123/80). Επομένως μια πολύ μικρή οντότητα-ΙΚΕ που είχε διαμορφώσει το σχέδιο λογαριασμών της σύμφωνα με το ΕΓΛΣ και το εφάρμοζε μέχρι 31/12/14 μπορεί να συνεχίσει να το εφαρμόζει αναλλοίωτο το 2015; Αν ναι, ποιος νόμος – (ή ΠΟΛ) δίνει αντιστοίχιση των κονδυλίων Ισολογισμού Β5 και της Κατάστασης Αποτελεσμάτων Β6 με λογαριασμούς ΕΓΛΣ, ή έστω με λογαριασμούς του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ  Γ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 3 του Ν. 4308 /2014, το σχέδιο των λογαριασμών του Παραρτήματος Γ΄, σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιείται ως μέρος του λογιστικού συστήματος της επιχείρησης, ιδιαιτέρως δε, ως προς την ονοματολογία, τον βαθμό ανάλυσης και συγκέντρωσης των λογαριασμών, καθώς και ως προς το περιεχόμενο αυτών, ώστε να εναρμονίζεται (το Σχέδιο Λογαριασμών), τόσο  με τους ορισμούς του Παραρτήματος Α΄, όσο και με τα, κατά περίπτωση,  υποδείγματα των χρηματοοικονομικών καταστάσεων του Παραρτήματος Β΄.

Η περαιτέρω ανάπτυξη, με οποιονδήποτε τρόπο, του Σχεδίου Λογαριασμών, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η ευελιξία, προκειμένου να καλυφτούν πληροφοριακές ανάγκες της επιχείρησης, είναι ευθύνη της Διοίκησής της, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη και την τήρηση της σχετικής διάταξης: «ότι από το τηρούμενο λογιστικό σύστημα πρέπει να παρέχονται ευχερώς, αναλυτικά και σε σύνοψη, όλα τα δεδομένα και πληροφορίες που απαιτούνται για να καθίσταται ευχερής η διενέργεια συμφωνιών και επαληθεύσεων κατά τις εργασίες οποιουδήποτε ελέγχου» (παρ. 10 του άρθρου 5).

Στον νόμο επισημαίνεται ότι οι τίτλοι των λογαριασμών είναι δυνατόν να προσαρμόζονται, σύμφωνα με τις καθιερωμένες ονοματολογίες ευρύτερων κλάδων δραστηριότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την παρ. 12 του άρθρου 16: («Η μορφή, το περιεχόμενο και η ονοματολογία των κονδυλίων και των λογαριασμών των χρηματοοικονομικών καταστάσεων προσαρμόζονται εάν απαιτείται από την ιδιαίτερη φύση του κλάδου δραστηριότητας της οντότητας»).

Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η παράγραφος 9, του άρθρου 3, που επικαλείστε, αναφέρεται περιοριστικά στο πρώτο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου 8, ήτοι ότι: «εναλλακτικά του σχεδίου λογαριασμών του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, κάθε οντότητα που υπόκειται σε αυτόν το νόμο έχει τη δυνατότητα να εφαρμόζει το σχέδιο λογαριασμών, όπως ισχύει κατά την 31η Δεκεμβρίου 2014». Συνεπώς, μπορούμε μεν να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το Σχέδιο Λογαριασμών του ΠΔ 1123/80, όπως ερμηνεύει και η Πολ. 1003/14, με την προϋπόθεση όμως ότι θα τηρούνται όλα τα υπόλοιπα εδάφια της παραγράφου 8, σύμφωνα με όσα εκτίθενται στο προηγούμενο μέρος της απάντησής μας. Εξάλλου και στην ως άνω Πολ. 1003 επισημαίνεται ότι: «Οίκοθεν νοείται ότι οι οντότητες οφείλουν να προβαίνουν στις απαραίτητες προσαρμογές και προσθήκες στο σχέδιο λογαριασμών που τηρούν για την κάλυψη των απαιτήσεων του παρόντος νόμου και των πληροφοριακών τους αναγκών».

Επομένως, δεν υφίσταται η αντιστοίχιση που περιγράφετε στο ερώτημά σας, απλώς πρέπει όποια επιχείρηση συνεχίσει να εφαρμόζει το ΕΓΛ Σχέδιο (οι περισσότερες θα ακολουθήσουν αυτή την τακτική), θα πρέπει σταδιακά να προχωρήσει σε προσαρμογές και προσθήκες, ώστε να είναι σε θέση να καταρτίσει τον ισολογισμό και τις υπόλοιπες καταστάσεις την 31/12/2015.

Η άποψή μας είναι ότι κατ αυτή την έννοια, σταδιακά θα επέλθει η «επικράτηση» του νέου Σχεδίου Λογαριασμών.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.