fbpx
Skip to main content

Πώληση αγαθών στο εσωτερικό άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ελληνική ανώνυμη εταιρεία Ε αγοράζει εμπόρευμα κ. αξίας 10.000€ από Γερμανική εταιρεία Φ στη Φρανκφούρτη και παράλληλα δίνει εντολή παράδοσης ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στο πελάτη της Μ στο Μόναχο. Όλοι οι συμβαλλόμενοι είναι υποκείμενοι στο φόρο. Η ελληνική Ε δεν υποβάλλει listing και intrastat. Τόπος φορολόγησης είναι η Γερμανία. Η γερμανική εταιρεία Φ θα τιμολογήσει την ελληνική Ε με ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ συντελεστή ΦΠΑ. Ποιες είναι οι προβλεπόμενες ενέργειες ως προς τον ΦΠΑ της ελληνικής Ε κατά τη πώληση των αγαθών στη Μ (με κ. αξία 15.000€) και πώς απεικονίζονται λογιστικά όλες οι ανωτέρω πράξεις στα βιβλία της;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του κώδικα ΦΠΑ αντικείμενο του φόρου είναι:

α) η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών, εφόσον πραγματοποιούνται από επαχθή αιτία στο εσωτερικό της χώρας από υποκείμενο στο φόρο που ενεργεί με αυτή την ιδιότητα,

β) η εισαγωγή αγαθών στο εσωτερικό της χώρας,

γ) η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών που πραγματοποιείται από επαχθή αιτία στο εσωτερικό της χώρας, υπό προϋποθέσεις.

Επιπλέον στην περίπτωση των ενδοκοινοτικών παραδόσεων (άρθρο 28 του κώδικα ΦΠΑ) όπου η απαλλαγή συνδέεται με υποχρεώσεις υποβολής πίνακα ενδοκοινοτικών παραδόσεων κλπ. περιλαμβάνονται μόνο εκείνες κατά τις οποίες υπάρχει πραγματική μετακίνηση των αγαθών από το εσωτερικό της χώρας προς το άλλο κράτος –μέλος, ανεξάρτητα από το αν τα αγαθά αυτά αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς το άλλο κράτος –μέλος από τον ίδιο τον πωλητή ή από τον ίδιο τον αγοραστή ή από άλλο πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό τους.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η πώληση αυτή δεν συνιστά ενδοκοινοτική απόκτηση (από την Γερμανική εταιρεία Φ), ή παράδοση (προς τον πελάτη Μ, στο Μόναχο), αλλά δεν συνιστά και παράδοση που φορολογείται στο εσωτερικό της χώρας μας.  Τόσο στην δήλωση ΦΠΑ όσο και στα τηρούμενα βιβλία της Ελληνικής ΑΕ, θα καταχωρισθεί ως εκροή φορολογητέα εκτός Ελλάδος. Ωστόσο, είναι φορολογητέες πράξεις ως προς την Φορολογία εισοδήματος. Συνεπώς, θα πρέπει να καταχωριστεί στα βιβλία της Ελληνικής ΑΕ η αγορά από την Γερμανική Φ (10.000 ευρώ) και η πώληση (15.000 ευρώ) προς την Μ, στο Μόναχο.

Περαιτέρω, λόγω της φυσικής μεταφοράς εντός του Γερμανικού εδάφους και της ιδιότητας της Ελληνικής επιχείρησης ως πωλητή των αγαθών, ενδεχομένως προκύπτουν φορολογικές υποχρεώσεις της Ελληνικής ΑΕ στη Γερμανία, ως προς τον ΦΠΑ. Για το σκοπό αυτό είναι σκόπιμο να επικοινωνήσετε με τις Γερμανικές φορολογικές αρχές για τον τρόπο εκπλήρωσης των φορολογικών σας υποχρεώσεων (ως προς ΦΠΑ).

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.