fbpx
Skip to main content

Kαθηγητές φροντιστηρίου με «μπλοκάκι»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ήθελα να ρωτήσω αν οι καθηγητές φροντιστηρίου που αμείβονται με μπλοκάκι πρέπει να έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας ή αρκεί απλά μια σύμβαση έργου; Υποχρεούνται σε φόρο επιτηδεύματος για το 2014 αν η έναρξη έγινε 14/11/2014;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση του εργαζόμενου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ βάσει της ασφαλιστικής νομοθεσίας και ως εκ τούτου δεν είναι συμβατή με την παροχή υπηρεσίας με μπλοκάκι.

Αυτό που απαιτείται σε περίπτωση που ο παρέχων την υπηρεσία επιθυμεί να φορολογηθεί με την κλίμακα εισοδήματος από μισθωτή εργασία, είναι η ύπαρξη σύμβασης παροχής υπηρεσιών ή η σύμβαση έργου. Ασφαλώς θα πρέπει να ισχύουν και οι λοιπές προϋποθέσεις της παρ. 2-στ του άρθρου 12 του Κ.Φ.Ε. οι οποίες είναι:

- Τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες να μην υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα να προέρχεται από ένα από αυτά.

- Να μην έχει την εμπορική ιδιότητα.

- Να μην διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του.

- Να μην αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία.

Όσον αφορά το τέλος επιτηδεύματος και σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 31 του Ν.3986/2011 εξαιρούνται μεταξύ άλλων οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

 

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.