fbpx
Skip to main content

Ανεξάρτητη ΓΓΔΕ ...αλλά με προϊστάμενο

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από τη μία η κυβέρνηση προτίθεται να δεσμευτεί στους εταίρους μας για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση και από την άλλη δημιουργούνται ερωτήματα κατά πόσο παραμένει ανεξάρτητη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) μετά την απόφαση ανάθεσης αρμοδιοτήτων στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.

Στην απόφαση του πρωθυπουργού λείπει μία πρόταση που αφήνει ανοικτό σε ερμηνείες τον βαθμό ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ και αν αυτή περνάει εξ ολοκλήρου στον έλεγχο της κ. Βαλαβάνη ή όχι. Επίσης, έχει προστεθεί πρόταση στην οποία αναφέρεται ότι η ΓΓΔΕ θα πρέπει να ενημερώνει τον υπουργό για αποφάσεις που θα λαμβάνει για προϊσταμένους τμημάτων και γενικούς διευθυντές.


Υπενθυμίζεται  πως  τόσο η τρόικα όσο και ο κ. Βαρουφάκης  θέλουν  την πλήρη  ανεξαρτητοποίησή της.

Η πρώτη αξιολόγηση του Χ.Α. από τον οίκο FTSE για το 2015 που βρίσκεται στην κατηγορία των ώριμων αγορών υπό παρακολούθηση θα γνωστοποιηθεί στην Αθήνα μέχρι τις 22 Μαρτίου, ενόψει της ετήσιας αξιολόγησης που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο. Η ελληνική αγορά πληροί και τα 17 κριτήρια παραμονής που έχει θεσπίσει ο οίκος αξιολόγησης. Ωστόσο, το σημαντικότερο εμπόδιο που έχει να αντιμετωπίσει το χρηματιστήριο σε κάθε έτος αξιολόγησης είναι οι εκάστοτε υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η εξέλιξη μοιραία στοιχίζει στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, που έχει υποχωρήσει σήμερα στα 50,66 δισ. ευρώ, και στην εμπορευσιμότητα των μετοχών, που αποτελεί και το μεγάλο «αγκάθι» της ελληνικής αγοράς.

Οικονομικές βιβλιοθήκες

Μια λίαν ενδιαφέρουσα εκδήλωση, τουλάχιστον για τους ειδικούς των οικονομικών, πραγματοποιείται, μεθαύριο Παρασκευή, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η ημερίδα έχει θέμα «Η συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών στην έρευνα και στην ανάπτυξη» και την οργανώνει το Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών. Σκοπός της είναι η ανάδειξη της συμβολής των οικονομικών βιβλιοθηκών στην έρευνα, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και διεθνώς. Η ημερίδα απευθύνεται σε επιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές, βιβλιοθηκονόμους, αλλά και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της αξιοποίησης του όγκου των οικονομικών δεδομένων από τις βιβλιοθήκες.

Μπόνους σε Γερμανούς τουρίστες με... αποδείξεις

Μία πρόταση εξετάζει να καταθέσει Γερμανός βουλευτής στο Βερολίνο, η οποία προκρίνει την παροχή φορολογικών κινήτρων στους Γερμανούς που κάνουν διακοπές στη χώρα μας, να ζητούν αποδείξεις στις καταναλωτικές τους δαπάνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρόταση θα περιλαμβάνεται και όριο δαπανών –πιθανόν 500 ευρώ– πάνω από το, οποίο εφόσον συγκεντρώνονται οι αποδείξεις, θα υπάρχει δυνατότητα να εκπίπτει μέρος του ποσού από τον φόρο εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι το 2014 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 2,5 εκατ. Γερμανοί τουρίστες, οι άμεσες δαπάνες των οποίων έφθασαν τα 2 δισ. ευρώ.

Στην κινεζική πρωτεύουσα Γ. Δραγασάκης, Ν. Κοτζιάς

Κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, και όχι νωρίτερα, αναμένεται να επισκεφτούν το Πεκίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Την επίσκεψη, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, ζήτησε η ελληνική πλευρά και κατόπιν συνεννόησης με την Κίνα διά της διπλωματικής οδού υπέδειξε στην κινεζική κυβέρνηση τους δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης ως αυτούς που επιθυμεί να την εκπροσωπήσουν. Στην επικοινωνία αυτή με το Πεκίνο συμμετείχε, σε σχετική σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών, και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης. Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα τον Φεβρουάριο είχε ζητήσει να επισκεφτεί την Κίνα και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ταξίδι το οποίο όπως προκύπτει τελικά δεν ευοδώθηκε.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.