fbpx
Skip to main content

Απόφαση - ανάσα: Μεταφέρονται στο Δημόσιο 555 εκατ. ευρώ από το ΤΧΣ

Ανάσα για τα ταμεία και την κυβέρνηση που αναζητά εναγωνίως ρευστό, αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να επιτρέψει τη μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο δημόσιο.

Πρόκειται για τα έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που είχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του πακέτου Αλογοσκούφη το 2008.

Η απόφαση αυτή έρχεται συνέχεια του θετικού, εν μέρει, κλίματος που επικράτησε στο χθεσινό Eurogroup. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι οι θεσμοί ανοίγουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Όταν η σύγκρουση είναι πιο κοντά κρατούν σκληρή στάση, χθες που αποφασίστηκε η έναρξη των διαπραγματεύσεων και η αξιολόγηση της οικονομίας από τους δανειστές, αποφασίστηκε η χαλάρωση της πίεσης προς την Ελλάδα.

Μόλις περάσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται, το ΤΧΣ θα μεταφέρει στο κράτος τα 555 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.