fbpx
Skip to main content

«Κατηγορώ» του επιχειρηματικού κόσμου για την αδράνεια

Μέρα με την ημέρα εντείνεται ο προβληματισμός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη δράση της νέας κυβέρνησης. Ποιοι κλάδοι έχουν τις περισσότερες ενστάσεις. Καθολικό αίτημα να μπει τέλος στην αβεβαιότητα.

Βαραίνει σταδιακά το κλίμα του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στη νέα κυβέρνηση, καθώς μετά από πρώτη περίοδο αναμονής και μετά την αρχική ικανοποίηση για τα εξαγγελθέντα μέτρα για τις ρυθμίσεις των οφειλών προς το δημόσιο, έχει ακολουθήσει ένα κλίμα σαφούς προβληματισμού.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Euro2day.gr είχε αναφερθεί σε σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Κυβέρνηση: Άρχισαν οι πρώτες κόντρες με τις επιχειρήσεις» την ενόχληση κλάδων όπως της ιδιωτικής ασφάλισης, των κλινικών, της πληροφορικής και των συλλογικών επενδύσεων.

Ένα δεύτερο δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 4 Μαρτίου με τίτλο «Αγορά ακινήτων: Μια εξίσωση με δεκάδες αγνώστους» αναφερόταν στη μεγάλη σύγχυση που επικρατεί στον τόσο σημαντικό αυτό χώρο για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, εξ' αιτίας της συνεχιζόμενης πολλαπλής ασάφειας σε ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.

Σε άλλο δημοσίευμα του Euro2day.gr στις 8 Μαρτίου o κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) προειδοποίησε για τα μεγάλα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις σχετικά με τις εγγυητικές επιστολές και τις περικοπές των πιστώσεων στις οποίες προχωρούν οι ξένοι προμηθευτές.

Πέραν αυτών όμως, ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες ανησυχούν καθώς βλέπουν πως σαράντα ημέρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, το κλίμα αβεβαιότητας δεν λέει να κοπάσει, αλλά εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

«Όλοι περιμέναμε πως η κατάσταση μέχρι τη συμφωνία με την Ευρώπη θα ήταν δύσκολη, αλλά πιστέψαμε πως μετά από αυτή θα μπαίναμε σε μια περίοδο κανονικότητας. Δυστυχώς, διαψευσθήκαμε» δηλώνει στο Euro2day.gr πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας.

Στο ζήτημα της αβεβαιότητας επίσης, αναφέρεται και υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας πληροφορικής: «Προσπαθούμε να βρούμε πελάτες στο εξωτερικό και συνεχώς συναντάμε μπροστά μας το εμπόδιο του κινδύνου της χώρας. Όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο θα καλούμαστε να ανταγωνιζόμαστε τους ξένους με ένα ακόμη σημαντικό συγκριτικό μειονέκτημα».

Γενικότερα, μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, επικρατεί ένα γενικότερο κλίμα δυσφορίας, καθώς σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, μόνο στην Ελλάδα τα πράγματα χειροτερεύουν.

Ειδικότερα, ενώ σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία οι αποδόσεις των κρατικών τους ομολόγων μειώνονται συνεχώς, η Ελλάδα αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» και όλα δείχνουν πως τα προβλήματα ρευστότητας στην πραγματική οικονομία θα συνεχιστούν -αν όχι θα ενταθούν- μέσα στο 2015.

Αν και η φετινή χρονιά άρχισε με πολύ καλές προοπτικές τόσο για τον τουρισμό, όσο και για τις εξαγωγές (υποχώρηση ευρώ), τα στελέχη αυτών των επιχειρήσεων παραμένουν επιφυλακτικά εξ' αιτίας των παρενεργειών που αντιμετωπίζουν από την υψηλή αβεβαιότητα γύρω από τα δημόσια οικονομικά.

Γενικότερα επίσης επισημαίνεται ότι ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης ανέβηκαν φέτος στο 1,5% μετά το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας, στη χώρα μας αρχίζει να καλλιεργείται η εντύπωση πως αν υπάρξει ανάπτυξη, αυτή θα φανεί στο δεύτερο εξάμηνο και πολύ δύσκολα θα φτάσει το αναιμικό +0,8% του 2014.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι επιχειρηματίες που στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους αναφέρονται στην αναγκαιότητα ύπαρξης κυβέρνησης συνεργασίας στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν τέσσερα ή και πέντε πολιτικά κόμματα (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής). Στόχος είναι να προκύψει τους αμέσως προσεχείς μήνες μια συμφωνία με την Ευρώπη, η οποία θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του ελληνικού δημοσίου και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση πολύ υψηλών επενδύσεων από το εξωτερικό.

Αντίθετα, μόνο προβληματισμό προκαλούν στον επιχειρηματικό κόσμο, εξελίξεις όπως το μπλοκάρισμα της επένδυσης στον Αστέρα Βουλιαγμένης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ή η πρόθεση της κυβέρνησης για επανεξέταση των επενδύσεων σε Ελληνικό και περιφερειακά αεροδρόμια: «Αντί να κυνηγούμε όσο το δυνατόν περισσότερες νέες επενδύσεις, εμείς προσπαθούμε να ματαιώσουμε, ή έστω να αναβάλλουμε αυτές τις λίγες που φαίνονται έτοιμες να προχωρήσουν» δήλωσε στο Euro2day.gr πρόεδρος εμπορικής εισηγμένης εταιρείας, εκφράζοντας το γενικότερο προβληματισμό για την επόμενη μέρα της χώρας.

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.