fbpx
Skip to main content

Όλος ο ΕΝΦΙΑ στις 100 δόσεις

Εδώ το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Εκεί το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Που είναι τελικά το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις; Αν και η κατάθεσή έχει εξαγγελθεί για πρώτη φορά πριν από περίπου ένα μήνα και εξαγγέλθηκε για δεύτερη φορά πριν από δέκα ημέρες –και μάλιστα και τις δυο φορές από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού- ακόμη δεν έχει φτάσει στη Βουλή.

Ο λόγος; Η κυβέρνηση δεν θέλει να προκαλέσει τους «θεσμούς» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται για την πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, οι οποίοι θεωρούν το «χειρουργείο» στη ρύθμιση ως μονομερή ενέργεια καθώς ανεβάζει κατακόρυφα τον ηθικό κίνδυνο μη πληρωμής των φόρων ακόμη και από τους συνεπείς φορολογούμενους.

Στις υπηρεσίες υπουργείο Οικονομικών, πάντως, εξακολουθούν να προετοιμάζονται για την κατάθεση του νομοσχεδίου προκειμένου να μην υπάρχει καμιά εκκρεμότητα όταν θα δοθεί το πράσινο φως από την ηγεσία του υπουργείου. Πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν ότι στο τραπέζι του υπουργείου βρίσκεται εισήγηση σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να ενταχθούν στη νέα μορφή της ρύθμισης των 100 δόσεων ακόμη και οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι τους δυο πρώτους μήνες του 2015. Έτσι, εφόσον τελικά περάσει αυτή η εισήγηση, οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να εξοφλήσουν σε δόσεις ακόμη και τις δυο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ που έληξαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:
-την υπαγωγή στη ρύθμιση ακόμη και οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Με την υφιστάμενη μορφή της ρύθμισης εντάσσονται στις 100 δόσεις οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

-τη παροχή της δυνατότητας διαγραφής του συνόλου των προσαυξήσεων στην περίπτωση που η βασική οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ. Αν εξοφληθεί μερικώς τότε θα διαγραφεί το αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων.

-την αύξηση του ορίου οφειλής για την υπαγωγή στη ρύθμιση. Σήμερα το όριο είναι ένα εκατομμύριο ευρώ.
-τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση ποσών άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και τη μείωση της ελάχιστης δόσης από τα 50 στα 20 ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.