fbpx
Skip to main content

Ρύθμιση για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό

Κίνητρα για τον επαναπατρισμό ή για την αποκάλυψη κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναφοράς τους στην Ελλάδα προωθεί η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να τονώσει τη ρευστότητα των τραπεζών.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», υπολογίζεται ότι μέσα σε πέντε χρόνια, περίπου 100 δις καταθέσεων έχουν... κάνει φτερά.

Συγκεκριμένα ενώ στα τέλη του 2010 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έφταναν τα 233 δισ. ευρώ σήμερα πλέον, έπειτα και από το «κύμα» εκροών από τον Δεκέμβριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο, εκτιμάται ότι κυμαίνονται γύρω στα 140 δισ. ευρώ.

Στην προσπάθειά της λοιπόν η κυβέρνηση να δώσει ανάσα στη ρευστότητα των τραπεζών αλλά και στα έσοδα του Δημοσίου, επεξεργάζεται σχέδιο παροχής κινήτρων επαναπατρισμού κεφαλαίων με μειωμένο φόρο και απαλλαγή από κάθε είδους δίωξη.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει φορολόγηση με συντελεστή της τάξεως του 15% σε όσους αποκαλύψουν κρυμμένα εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό αφού πρώτα καταβάλουν το φόρο. Μάλιστα αν αποφασίσουν επαναπατρίσουν τις καταθέσεις τους ή να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε επενδύσεις στη χώρα τότε ενδεχομένως ο φόρος να είναι μικρότερος.

Πάντως, όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό, θα έρθουν αντιμέτωποι με έλεγχο. Το ίδιο όμως και όσοι δεν αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματα εσωτερικού, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων και αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων εσωτερικού αναμένεται να συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών, με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: Free Sunday

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.