fbpx
Skip to main content

Φορολογικά Νέα: Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

1.Η ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ  από τον κ,DAVID  R….  από το Λονδίνο

Είμαι μόνιμος κατοικος στο Λονδίνο και εχω ενα σπιτι στην Ελλάδα το οποίο χρησιμοποιώ όταν ερχομαι στην Ελλαδα για διακοπές. Στο σπίτι υπάρχει πισίνα 70 μ2 και σας ερωτώ:

-Η πισίνα έχει κάποια φορολογική υποχρέωση;

-Το σπίτι αυτό μπορεί να θεωρηθεί κυρία κατοικία; Τι πρέπει να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

-Είσαστε φορολογικός κάτοικος εξωτερικού και εφ όσον δεν έχετε εισοδήματα στην Ελλάδα δεν σας πιάνουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

-Τό σπίτι σας θεωρείται δευτερεύουσα κατοικία. Δεν μπορείτε να εχετε δύο κύριες κατοικίες, μιά στο εξωτερικό, όπου μονίμως κατοικείτε, και μιά στην Ελλάδα. Δευτερεύουσες κατοικίες μπορούμε όλοι να έχουμε πολλές σε όλο τον κόσμο, κύρια όμως μόνο μία.

            -Ως μόνιμος κατοικος αλλοδαπής υποχρεούσθε:

Να υποβάλλετε Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος για τη δευτερευουσα εξοχική κατοικία  που κατέχετε στην Ελλάδα.

2.ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΤΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ;

            ΕΡΩΤΗΣΗ  από τον κ Σ.Π. από την Εδεσσα

Ειμαι εργολάβος κατασκευαστής και τελειώνω την οικοδομή που εκτησα με το σύστημα της αντιπαροχής. Ο οικοπεδούχος μου είπε ότι δεν εχει χρήματα αυτη τη στιγμή  για να πληρώσει τον ΦΠΑ που του αναλογεί περίπου 56.000€.

Είμαι αναγκασμένος να περιμένω. Όμως κάποιος μου είπε οτι δεν είναι σίγουρος εάν εχω το δικαίωμα αυτό. Σας παρακαλώ να μου πείτε τι να κάνω.

             ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το έντυπο του απολογιστικού κόστους υποβάλλεται στην ΔΟΥ, στην χωρική αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το ακίνητο, μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την λήψη και καταχώρηση του τελευταίου τιμολογίου της δαπάνης κατασκευής της οικοδομής. Αμέσως μετά πρέπει να εκδοθεί και το «ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ»( τώρα είναι αθεώρητο) προς τον οικοπεδούχο για να καταβάλλει και εκείνος με την σειρά του τον ΦΠΑ 23% στην αξία των κτισμάτων που του παραδίδονται. Εάν δεν γίνουν αυτές οι κινήσεις στις καθορισμένες ημερομηνίες, τότε θα είστε  εκπρόθεσμος και θα υποστείτε τίς προβλεπόμενες κυρώσεις όταν θα ελθει ο φορολογικός ελεγχος στην επιχείρησή σας.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΕΜΜ.ΣΕΙΜΕΝΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.