fbpx
Skip to main content

Οι 35 κρίσιμες ημέρες για τα έσοδα

Η  αντίστροφη μέτρηση για τον πλήρη προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού που θα κληθεί από τους δανειστές να καλύψει η κυβέρνηση με μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα έχει ξεκινήσει.

Μέχρι και τη εκπνοή της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στις 20 Απριλίου, στο υπουργείο Οικονομικών θα μετρούν, μέρα με την ημέρα, τις κρατικές εισπράξεις οι οποίες σε επίπεδο φορολογικών εσόδων παρουσιάζουν το πρώτο δίμηνο υστέρηση περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Με πέντε σημαντικές παρεμβάσεις που ήδη ξεδιπλώθηκαν ή πρόκειται να ξεδιπλωθούν πολύ σύντομα ελπίζουν τα μειώσουν το «δημοσιονομικό κενό» όσο το δυνατόν περισσότερο μειώνοντας και τον αντίστοιχο λογαριασμό που θα κληθούν να καλύψουν οι πολίτες τους επόμενους μήνες με αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών.

Οι κινήσεις αυτές είναι:
-η παροχή της δυνατότητας στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν όλες τις οφειλές προς την εφορία, ληξιπρόθεσμες και μη, με πλήρη απαλλαγή των προσαυξήσεων έως τις 27 Μαρτίου. Στην πράξη, φορολογούμενοι που έχουν αφήσει απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος μπορούν να τον εξοφλήσουν εφάπαξ και να γλιτώσουν από τις προσαυξήσεις αλλά και τα πρόστιμα που τους έχουν βεβαιωθεί λόγω της καθυστέρησης εξόφλησης. Το ίδιο ισχύει και για μερική εξόφληση καθώς θα διαγράφονται ισόποσες προσαυξήσεις με το ποσό που καταβάλει ο φορολογούμενος.

-το μπλόκο στις τριγωνικές συναλλαγές που στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα φέρει άμεσα έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Αυτό θα γίνει διότι για την αναγνώριση μιας συναλλαγής με μια επιχείρηση, που εδρεύει σε χώρα- φορολογικό παράδεισο, ως πραγματικής θα πρέπει η ελληνική επιχείρηση που λαμβάνει το σχετικό τιμολόγιο να προκαταβάλει φόρο 26% της αξίας της συναλλαγής που αντιστοιχεί στο φόρο κερδών. Στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλει δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι εικονική και εφόσον αυτό αποδειχθεί τότε το ποσό του φόρου θα επιστρέφεται. Στο υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν δραστικά οι τριγωνικές εικονικές συναλλαγές και θα αυξηθούν άμεσα και τα φορολογικά έσοδα από τον ΦΠΑ.

-η νέα μορφή της ρύθμισης των 100 δόσεων από την οποία έχουν αφαιρεθεί πολλοί και σημαντική περιορισμοί. Το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ οφειλής που μπορεί να ρυθμιστεί πλέον δεν υπάρχει με αποτέλεσμα να ρυθμίζονται και μεγαλύτερα ποσά. Οι 100 δόσεις δίνονται σε όλους τους φορολογούμενους και η ελάχιστη δόση μειώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ. Δίνεται και το επιπλέον κίνητρο της μη χρέωσης με τόκους για ποσά έως 5.000 ευρώ που ρυθμίζονται. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 26 Μαΐου 2015.

-ο επαναχαρακτηρισμός ως «φύλλων ελέγχου» αντί για απλά πληροφοριακά δελτία που είναι σήμερα των εκθέσεων ελέγχου που έχει πραγματοποιήσει το ΣΔΟΕ. Με την αυτήν την αλλαγή αναμένεται να βεβαιωθούν άμεσα σημαντικά ποσά από ελέγχους που έχει ολοκληρώσει το ΣΔΟΕ και τα οποία είχαν μεταφερθεί στις εφορίες προκειμένου να γίνει περαιτέρω έλεγχος και να βεβαιωθούν οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα.

-η σταδιακή ενεργοποίηση για τον έλεγχο έκδοσης αποδείξεων στην αγορά της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων του λεγόμενου ΣΔΟΕ που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η σχετική υπηρεσία καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αυξήσει την παρουσία της στην αγορά και να δημιουργηθεί κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης. Ήδη έχουν ξεκινήσει έφοδοι σε νυχτερινά κέντρα.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.