fbpx
Skip to main content

Ανά εξάμηνο οι συγκεντρωτικές καταστάσεις

Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει σε αλλαγές στο χρόνο υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr η ΓΓΔΕ είναι, κατόπιν εισηγήσεων των φοροτεχνικών, αποφασισμένη να καταργήσει την συχνή υποβολή των καταστάσεων προκειμένου να ελαφρυνθεί ο φόρος εργασίας των λογιστηρίων και των φορολογούμενων.

Πιο συγκεκριμένα για από τις συναλλαγές του 2015 και εφεξής, η σημερινή υποβολή των συναλλαγών ανά τρίμηνο αναμένεται να γίνει ανά εξάμηνο ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να επιλεγεί τελικά και η ακόμη πιο απλή λύση της υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων ανά έτος. Όσον αφορά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014 έχει δοθεί η δυνατότητα υποβολής τους από όλους τους φορολογούμενους έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2015.

Οι διαφορές των 10 ευρώ
Από τη ΓΓΔΕ εξετάζεται και η πιθανότητα αύξησης του ορίου διαφοράς στις εγγραφές προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι με την υποβολή τροποποιητικών συγκεντρωτικών καταστάσεων. Με βάση το σημερινό καθεστώς όταν μεταξύ της εγγραφής στη συγκεντρωτική κατάσταση ενός πελάτη ή προμηθευτή και της αντίστοιχης συγκεντρωτικής κατάστασης του προμηθευτή ή πελάτη του υπάρχει διαφορά άνω των 10 ευρώ «χτυπάει κόκκινο» στο taxisnet και όποιος έχει κάνει το σχετικό λάθος υποχρεώνεται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση.

Οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ δέχονται εισηγήσεις προκειμένου το ποσό της διαφοράς να αυξηθεί στα 300 ευρώ, έτσι ώστε να μειωθεί και ο όγκος των τροποποιητικών δηλώσεων που υποχρεώνονται να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.