fbpx
Skip to main content

Όλες οι προθεσμίες για τις ρυθμίσεις οφειλών

Με την υποβολή 881 σχολίων επί του νομοσχεδίου για τις «ρυθμίσεις επανεκκίνησης της οικονομίας» ολοκληρώθηκε χθες η δημόσια διαβούλευση. Πλέον το νομοσχέδιο παίρνει το δρόμο για να κατατεθεί στη Βουλή, κάτι που αναμένεται να γίνει, όπως τουλάχιστον αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, σε λίγη ώρα.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις αλλά και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, τα μέτρα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπουν σε φάση υλοποίησης.

Το χρονοδιάγραμμα, διαμορφώνεται ως εξής:

1. Αύριο, είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σε αυτό, έχει συμπεριληφθεί η τροπολογία για την έκτακτη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η τροπολογία, αναφέρει ότι το μέτρο (προβλέπει τη δυνατότητα πληρωμής οποιασδήποτε οφειλής είτε μέρος αυτής με αντίστοιχη διαγραφή προσαυξήσεων) θα ισχύσει από την επομένη της δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ. Το πιθανότερο είναι ότι το σύστημα θα ανοίγει είτε την Παρασκευή είτε την Δευτέρα.

Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τέσσερις ή πέντε εργάσιμες στη διάθεσή τους προκειμένου να εξοφλήσουν τον φόρο που επιθυμούν καθώς η προθεσμία θα εκπνεύσει στις 27 Μαρτίου (σ.σ η προθεσμία έχει καθοριστεί με την τροπολογία οπότε η δυνατότητα αλλαγής της, αν δεν γίνει αύριο κατά την ψήφιση της τροπολογίας, θα προϋποθέτει νέα νομοθετική ρύθμιση).

2. Έως τις 27 Απριλίου, οι οφειλέτες θα μπορούν να δίνουν προκαταβολή έναντι του χρέους τους, με αντάλλαγμα ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων ενώ έως τις 27 Μαίου (ο νόμος αφήνει περιθώριο για παράταση κατά επιπλέον έναν μήνα) παρέχεται η δυνατότητα είτε για την πλήρη αποπληρωμή του χρέους με διαγραφή του 100 των προσαυξήσεων είτε για τακτοποιήση του χρέους σε έως και 100 δόσεις.

Εκτός από την ψήφιση του νομοσχεδίου, που θα εισαχθεί στη Βουλή αλλά και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ των σχετικών αποφάσεων, απαιτείται και η ενεργοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ καθώς όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, η ηλεκτρονική εφαρμογή τόσο για την πληρωμή της προκαταβολής όσο και για την ένταξη στις 100 δόσεις, θα ανοίξει μέσα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.