fbpx
Skip to main content

ΕΝΦΙΑ: Πολύ αποτελεσματικός για να… αλλάξει!

Επιασε τον εισπρακτικό στόχο ο φόρος καθώς, παρά τις αντιδράσεις, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν πάνω από 2,6 δισ. ευρώ! Θολό εμφανίζεται το τοπίο για την κατάργησή του. Η «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ και ποια είναι τα σενάρια.

Το «πατριωτικό καθήκον» υπερίσχυσε. Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν στη συντριπτική τους πλειονότητα τον ΕΝΦΙΑ και στα ταμεία του Δημοσίου εισέρρευσαν όσα είχαν προϋπολογιστεί. Περισσότερα από 2,6 δισ. ευρώ. Πέρα από την εισπρακτική επιτυχία ενός φόρου, τον οποίο οι περισσότεροι μίσησαν, το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι ένα: πότε και αν θα καταργηθεί.

Στον προϋπολογισμό του 2014 είχαν εγγραφεί εισπράξεις 2,650 δισ. ευρώ, με παραδοχές εισπραξιμότητας της τάξεως του 83% σε σχέση με βεβαιωθέντα έσοδα 3,230 δισ. ευρώ.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έως το τέλος του 2014 είχαν εισπραχθεί περίπου 2 δισ. ευρώ και το μεγάλο στοίχημα παιζόταν πλέον στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Λίγο πριν και λίγο μετά τις εκλογές, άρχισαν οι παραφωνίες με τις οποίες η εισπραξιμότητα του φόρου φάνηκε να απειλείται. Οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έφερναν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ να μην πληρωθούν. Είχε αναλάβει πυροσβεστικά τότε ο νυν υπουργός Επικρατείας Ν. Παπάς να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά διευκρινίζοντας ότι οι δύο τελευταίες δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά, αλλά στη συνέχεια ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα βεβαιώσει έσοδα χαμηλότερα κατά 2 δισ. ευρώ.

Μετά τις εκλογές, η δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη για πληρωμή των φόρων στη βάση του πατριωτικού καθήκοντος έκοψε κάθε προσδοκία. Πολλοί το είχαν πιστέψει ότι δεν θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ τον Γενάρη και τον Φλεβάρη...

Τελικά, οι περισσότεροι πλήρωσαν. Τον Ιανουάριο οι εισπράξεις έφτασαν τα 337,070 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο επιπλέον 316,955 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων να αποδειχθεί ιδιαίτερα προσοδοφόρος για τα δημόσια ταμεία.

Κάπως έτσι λοιπόν, ο ΕΝΦΙΑ τα έπιασε τα λεφτά του. Αυτός ο φόρος όμως, σύμφωνα με την κυβερνητική ατζέντα θα καταργηθεί. Θα αντικατασταθεί για την ακρίβεια από έναν άλλο, με αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία, πιο δίκαιο και πιο ελαφρύ (κατά 2 δισ. ευρώ).

Στο υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει ξεκινήσει καμία προεργασία αντικατάστασης. Με βάση τις δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών, οι αλλαγές θα γίνουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Απορίας άξιον πότε θα πληρωθεί ο «νέος» φόρος.

Ακόμα μεγαλύτερες απορίες, όμως, γεννά η κάλυψη με ισοδύναμα του κενού που θα αφήσει ο ΕΝΦΙΑ. Διότι αν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για «κούρεμα» εσόδων από φόρους ακινήτων κατά 2 δισ. ευρώ, από κάπου αλλού θα πρέπει να βρεθεί αυτό το ποσό για να μην μπατάρει ο ήδη προβληματικός, στη βάση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων έναντι των εταίρων, προϋπολογισμός.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος και «κακός» φόρος και θα καταργηθεί. Πρόσφατα όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένες από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις να ανασταλούν προσωρινά και να ξετυλιχτούν σε βάθος τετραετίας σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η κ. Βαλαβάνη έχει ξεκαθαρίσει ότι για το 2015 δεν θα επιβληθεί ΕΝΦΙΑ και θα αντικατασταθεί από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Περιμένουμε...

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.