fbpx
Skip to main content

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις εργασίες κτηματογράφισης μιας περιοχής

ΕΡΩΤΗΣΗ :

1.Τι πρέπεινα γνωρίζομε (με απλά λόγια) για τις εργασίες κτηματογράφισης μιάς περιοχής;

·Πρίν από την υποβολή των αιτήσεων , οι πολίτες πρέπει να τακτοποιήσουν οποιαδήποτε εκκρεμότητα έχουν οι τίτλοι ιδιοκτησίαsπου πρόκειται να δηλώσουν όπωsαποδοχή κληρονομιάs, κάθετη ιδιοκτησία οριζόντια ιδιοκτησία κλπ. καθώsεπίσηsκαι όποιεsμεταβιβάσειsδεν έχουν κάνει εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο.

·Τα Υποθηκοφυλάκεια για ένα χρονικό διάστημα λειτουργούν παράλληλα, με προοπτική να καταργηθούν (τα υποθηκοφυλάκεια) και να συνεχίσουν τα κτηματολογικά γραφεία.

·Τα πιστοποιητικά που εκδίδουν τα Υποθηκοφυλάκεια θα τα παίρνομε από τα κτηματολογικά γραφεία μετά την ολοκλήρωση τηsκτηματογράφησηsόπωsπιστοποιητικό βαρών κλπ.

·Ο κάθε ιδιοκτήτης έχει υποχρέωση να  καταβάλλει το κτηματόσημο των 35€ γιατί είναι απαραίτητο το νούμερο τηsαπόδειξηsκατά την υποβολή τηsδηλωσηs.

·Πάνω από 2.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά κτηματόσημα ύψους 35 ευρώ ανά δικαίωμα και 20€ για αποθηκευτικό χώρο.

Πρόκειται για ακίνητα σε μεγάλα αστικά κέντρα (Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Χανιά, Χαλκίδα, Καλαμάτα και τα Τρίκαλα) και δήμους της Αττικής και της   Θεσσαλονίκης που μπήκαν στο Κτηματολόγιο στα τέλη της δεκαετίας του ’90

· Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει συνολικά 95 εκατομμύρια ευρώ.

·Η υλοποίηση του Κτηματολογίου αποτελεί βασική μέριμνα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό τοπίο στην Ελλάδα και πρωτίστως η δημόσια περιουσία.

·Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα σταλούν κάποια στιγμή ώστε οι παλαιές κτηματογραφήσεις (ιδιοκτήτες)  να πληρώσουν μέσω τραπεζών.

·Να σημειωθεί ότι το κτηματόσημο υπολογίζεται όχι ανά ιδιοκτησία, αλλά ανά δικαίωμα (κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.), κάτι που σημαίνει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, σε κάθε νοικοκυριό θα αντιστοιχούν παραπάνω από 35 ευρώ.

 ·Δήλωση υποβάλλει  οποιοσδήποτε έχει ποσοστό δικαιώματοs σε οποιοδήποτε ακίνητο. Πχ. Οικόπεδο με 3 ιδιοκτήτεs, ο καθέναsθα υποβάλλει δήλωση για το    ποσοστό που του ανήκει

·Επίσης άλλη δήλωση θα υποβάλλει ο ψιλόs κύριοsκαι άλλη ο επικαρπωτήs.

·Στην πρώτη φάση τηs υποβολής  δεν είναι απαραίτητο το τοπογραφικό διάγραμμα.

·Ομως όλοι οι ιδιοκτήτεsπρέπει να ψάξουν και να βρουν αν έχουν τοπογραφικό το οποίο να είναι πρόσφατο γιατί  μπορεί να έχουν γίνει αλλαγέsστο ρυμοτομικό σχέδιο και να μην είναι σωστό.

·Η Δήλωση μπορεί να κατατεθεί από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη ή και από  τον νόμιμο εκπρόσωπο η πληρεξούσιο άτομο του ιδιοκτήτη

·Πρέπει να ενημερωθούμε από τον Δήμο ή από το διαδίκτυο για την διεύθυνση  του γραφείου στο οποίο ανήκει το ακίνητο

·Με την υποβολή της αίτησης το ακίνητο παίρνει ένα προσωρινό κωδικό ο οποίοsμετά την ολοκλήρωση τηsκτηματογράφησηsγίνεται μοναδικόsκαι οριστικόsκαι     ονομάζεται ΚΑΕΚ

·ΚΑΕΚ Είναι ο μοναδικός  κωδικόsκάθε ακινήτου βάσει του οποίου μπορούμε στο μέλλον να αναζητήσουμε κάθε ακίνητο στο κτηματολογικό γραφείο.

Είναι 12ψήφιοsκαι κάθε νούμερο συμβολίζει και κάτι.

·Μετά την υποβολή της αίτησης, η υπηρεσία  του κτηματολογίου ελέγχει όλα τα στοιχεία τηsκαι τα ανακοινώνει με την ανάρτηση τουs. Τοτε κάθε ιδιοκτήτηsέχει το δικαίωμα να συμφωνήσει η να διαφωνήσει. Σε περίπτωση διαφωνίαsυποβάλλει ένσταση

·Αν δεν δηλώσει κάποιος την ιδιοκτησία του μπορεί εκ των υστέρων να κάνει αγωγή και να διεκδικήσει την κυριότητά του μετά από δικαστική απόφαση

·Μια ιδιοκτησία περιέρχεται στο δημόσιο αν χαρακτηριστεί αγνώστου ιδιοκτήτη και παρέλθει διάστημα 8 ετών από την έναρξη κτηματογράφησηsγια τουsκατοίκουsεσωτερικού και 10 ετη για κατοίκουsεξωτερικού.

·Μετά το πέρας της κτηματογράφησης εκδίδεται από την υπηρεσία του κτηματολογίου οριστική πράξη με την οποία επιβεβαιώνεται το ιδιοκτησιακό καθεστώs. Παραλαμβάνει δε ο κάθε ιδιοκτήτηsτην σχετική βεβαίωση τηsυπηρεσίαs.

·Μετά το πέρας της διαδικασίας όλοι οι ιδιοκτήτεsθα λάβουν ειδοποίηση για να καταβάλουν το αναλογικό κτηματόσημο το οποίο είναι 1%ο  επί τηsαντικειμενικήsαξίαsμε απαλλαγή 20.000€  και ανώτατο όριο πληρωμήsτα 900€

ΟΡΕΣΤΗΣ ΕΜΜ.ΣΕΙΜΕΝΗΣ

Φοροτεχνικός –Συγγραφέας


Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.