fbpx
Skip to main content

H ώρα των βεβαιώσεων αποδοχών - Αντιστοίχιση κάθε είδους αμοιβής με τον σωστό κωδικό

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε δόθηκε μόλις χθες 18/3 στη δημοσιότητα η υπογεγραμμένη από τις 19/2 (!!!) απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. σχετικά με τον τύπο και το περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα[1].

Η προθεσμία, όπως είναι γνωστό, για την υποβολή των σχετικών ηλεκτρονικών καταστάσεων, λήγει στις 31/3 αν και με ανακοίνωσή της η Γ.Γ.Δ.Ε. φρόντισε να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους ενημερώνοντας ότι το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό και μετά την ημερομηνία αυτή. Πάντως ανεξάρτητα από το έως πότε θα μείνει ανοιχτό το σύστημα, θα πρέπει κατ’ αρχήν να ξεκαθαριστεί το πότε θα ανοίξει, αφού τουλάχιστον χθες δεν είχε τεθεί σε λειτουργία. Επίσης θεωρούμε ότι θα ήταν καλό να διευκρινιστεί με την υπογραφή σχετικής απόφασης ότι σε περίπτωση υποβολής της κατάστασης μετά την 31/3 δεν θα έχει εφαρμογή η ποινή της παρ. 1α του άρθρου 54 του ΚΦΔ και δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 €, καθώς είναι προφανές ότι είναι αντικειμενικά αδύνατο να ετοιμαστούν και να υποβληθούν ακόμα και εάν λειτουργήσει άμεσα το σύστημα, οι σχετικές καταστάσεις εντός 8 εργασίμων ημερών.

Πέρα των διαδικαστικών ας δούμε μερικές χρήσιμες επισημάνσεις, γύρω από τις εν λόγω βεβαιώσεις:

1. Βεβαιώσεις χορηγούνται και τα σχετικά στοιχεία περιλαμβάνονται στην κατάσταση και στις περιπτώσεις που δεν διενεργήθηκε παρακράτηση φόρου, με το ποσό της αμοιβής. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση υποκείμενων σε παρακράτηση αμοιβών επιχειρηματικής δραστηριότητας για τις οποίες δεν παρακρατήθηκε φόρος λόγω μη υπέρβασης του ορίου των 300 ευρώ (κωδικός αποδοχών «10»).

2. Η υποβολή της ηλεκτρονικής κατάστασης στη Γ.Γ.Π.Σ. που θα χρησιμοποιηθεί για την προσυμπλήρωση των κωδικών της φορολογικής δήλωσης όσων περιλαμβάνονται σε αυτή, δεν απαλλάσσει τους υπόχρεους από τη χορήγηση βεβαίωσης στους ενδιαφερόμενους, η οποία είναι υποχρεωτική και πρέπει να εκδίδεται κατά το χρόνο υποβολής και της ηλεκτρονικής κατάστασης.

3. Εφόσον χορηγείται βεβαίωση αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, για το φορολογικό έτος 2014, η οποία υπόκειται σε παρακράτηση φόρου αυτή θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά - ανεξαρτήτως καταβολής του ποσού. Ο λόγος είναι ότι με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ.4 του άρθρου 8, χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε δικαίωμα είσπραξης ανεξάρτητα αν αυτές έχουν πραγματικά καταβληθεί στους δικαιούχους. Το παραπάνω ισχύει σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1051/2015 παρόλο που σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 64 ο φόρος παρακρατείται κατά την καταβολή της πληρωμής.

Παράλληλα, εάν μέσα στο 2014 έχουν αποδοθεί ποσά παρακρατηθέντων φόρων προηγουμένων ετών, οι σχετικές αμοιβές σε καμία περίπτωση δεν θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. Σε αυτή την περίπτωση θα εκδοθεί μοναδική χειρόγραφη βεβαίωση στον φορολογούμενο, προκειμένου αυτός να προβεί σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στη Δ.Ο.Υ., στο έτος που φορολογήθηκε το εισόδημα για το οποίο διενεργήθηκε η παρακράτηση αυτή.

4. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τη σωστή αντιστοίχιση του κάθε είδους αμοιβής με το σωστό κωδικό είδους αποδοχών. Οι κωδικοί, όσον αφορά το εισόδημα από μισθωτή εργασία είναι:

1. Τακτικές αποδοχές

2.Πρόσθετες αποδοχές

3. Λοιπά αποδοχών

4 Αμοιβές ασκούμενων δικηγόρων, πρακτική άσκηση φοιτητών, συμμετοχή σε επιδοτούμενα σεμινάρια, περιστασιακά απασχολούμενοι κτλ

5 Αμοιβές μελών ΔΣ (δηλώνονται οι ακαθάριστες αμοιβές πριν την αφαίρεση τυχόν καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών)

6 Καταβληθείσες ανείσπρακτες αποδοχές εντός του φορολογικού έτους

7 Ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που καταβάλλονται

8 Εισόδημα αξιωματικών εμπορικού πλοίου με ελληνική σημαία

9 Εισόδημα κατώτερου πληρώματος εμπορικού πλοίου με ελληνική σημαία

10 Εισόδημα αξιωματικών εμπορικού πλοίου με ξένη σημαία

11 Εισόδημα κατώτερου πληρώματος εμπορικού πλοίου με ξένη σημαία

12 Οικογενειακό επίδομα ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) για αξιωματικούς εμπορικού ναυτικού

13 Οικογενειακό επίδομα ναυτικών (ΕΛΟΕΝ) για κατώτερο πλήρωμα εμπορικού ναυτικού

14 Αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο

15 Παροχές σε είδος του άρθρου 13 του Ν 4172/2013

16 Αποδοχές για υπηρεσίες που παρέχονται στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο Ελλάδος και καταβάλλονται από ημεδαπές εταιρείες

17 Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

18 Εισόδημα εκτός συντάξεων φορολογούμενο με ειδικό τρόπο ή αυτοτελώς

19 Εισόδημα εκτός συντάξεων απαλλασσόμενο από φόρο και εισφορά στο σύνολο του

20 Αναδρομικά αποδοχών εκτός συντάξεων που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

21 Αναδρομικά αποδοχών εκτός συντάξεων που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή αυτοτελώς (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

22 Αναδρομικά αποδοχών εκτός συντάξεων απαλλασσόμενων από φόρο και εισφορά στο σύνολο τους (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

23 Κύρια σύνταξη

24 Επικουρική σύνταξη από ασφαλιστικές εισφορές

25 Μέρισμα από ασφαλιστικές εισφορές

26 Βοήθημα από ασφαλιστικές εισφορές

27 ΕΚΑΣ

28 Αποδοχές σύνταξης φορολογούμενες με ειδικό τρόπο ή αυτοτελώς

29 Αποδοχές σύνταξης απαλλασσόμενες από φόρο και εισφορά στο σύνολο τους

30 Αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

31 Αναδρομικά επικουρικής σύνταξης από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

32 Αναδρομικά μερίσματος από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

33 Αναδρομικά βοηθήματος από ασφαλιστικές εισφορές (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

34Αναδρομικά ΕΚΑΣ (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

35 Αναδρομικά αποδοχών σύνταξης που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή αυτοτελώς (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

36 Αναδρομικά αποδοχών σύνταξης απαλλασσόμενων από φόρο και εισφορά στο σύνολο τους (υποβάλλεται Τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)

37 Αποζημίωση απόλυσης

38 Ποσά της παρ.1 του αρ. 14 περ. γ' και στ' του Ν 4172/2013 (επίδομα αλλοδαπής, εφάπαξ)

39 Ενιαίο Επίδομα στήριξης τέκνων - Ειδικό Επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων

Ειδικά για τους μισθωτούς - συνταξιούχους καταχωρείται υποχρεωτικά για το φορολογικό έτος 2014 και ο ΑΜΚΑ.

Αντίστοιχα για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα οι κωδικοί είναι:

1. Άρθρο 64§1 περ. δ' εδάφιο 1 του Ν 4172/2013 αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα. Αμοιβές για τεχνικά έργα, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές ή παρόμοιες υπηρεσίες εκτός από τις αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων (Συντελεστής 20%)

2. Άρθρο 64§1 περ. δ' εδάφιο 2 του Ν 4172/2013. Αμοιβές που εισπράττονται από εργολήπτες κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων (Συντελεστής 3% επί της αξίας του υπό κατασκευή έργου ή του μισθώματος).

3. Άρθρο 64§2 υποπερίπτωση αα' του Ν 4172/2013. Πωλήσεις υγρών καυσίμων και προϊόντων καπνοβιομηχανίας προς φορείς γενικής κυβέρνησης. (Συντελεστής 1%)

4. Άρθρο 64§2 υποπερίπτωση ββ' του Ν 4172/2013.  Πωλήσεις λοιπών αγαθών προς φορείς γενικής κυβέρνησης. (Συντελεστής 4%)

5. Άρθρο 64§2 υποπερίπτωση γγ' του Ν 4172/2013. Παροχή υπηρεσιών προς φορείς γενικής κυβέρνησης. (Συντελεστής 8%)

6. Ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα απαλλασσομένων, μη υπόχρεων σε τήρηση βιβλίων (ελεγκτές ΑΕ, εισηγητές σεμιναρίων, συγγραφείς δημόσιοι υπάλληλοι, κτλ) (Συντελεστής 20%)

7. Προκαταβολή φόρου στις πρώην «ελάχιστες αμοιβές» των δικηγόρων από τους δικηγορικούς συλλόγους. Άρθρο 69§5 περ. α του Ν.4172/2013(Συντελεστής 15%)

8. Παρακράτηση φόρου στο μέρισμα που καταβάλλεται από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους. Άρθρο 69§5 περ. γ του Ν.4172/2013(Συντελεστής 15%)

9. Ελάχιστες αμοιβές από συμβόλαια (π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων) που αναγράφονται στα γραμμάτια προείσπραξης των οικείων δικηγορικών συλλόγων (Δεν παρακρατείται φόρος).

10. Αμοιβή μικρότερη των 300€ άρθρου 64 §8 Ν 4172/2013 (Δεν παρακρατείται φόρος).

11. Ατομική εφάπαξ καταβολή σε δικαιούχους εργαζομένους στον Ο.Τ.Ε. (Δεν παρακρατείται φόρος).

12. Προμήθειες ασφαλιστικών εταιρειών (Δεν παρακρατείται φόρος).

Σημειώνεται ότι εφόσον ο δικαιούχος έχει αμοιβές που αντιστοιχούν σε περισσότερους από έναν κωδικούς θα επαναλαμβάνεται η εγγραφή για τον ίδιο δικαιούχο τόσες φορές όσοι είναι οι κωδικοί που τον αφορούν.

Βαγγέλης Μιχελινάκης,

Λογιστής - Φοροτεχνικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.