fbpx
Skip to main content

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Σε 13.000 δικαιούχους 8,3 εκατ.

Η τρίτη δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος καταβλήθηκε στους δικαιούχους, οι οποίοι, ξεπερνούν τους 13.000. Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για την καθολική εφαρμογή του μέτρου. Το σχετικό κονδύλι ύψους 1 δισ. δεν εγγράφηκε στον προϋπολογισμό.

Απρόσκοπτα συνεχίζεται η πληρωμή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε πάνω από 13.000 δικαιούχους, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, με στόχο αφενός την επανεξέταση του πιλοτικού προγράμματος, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επανασχεδιασμού της επιδοματικής πολιτικής στο σύνολό της, αφετέρου την εξεύρεση πόρων χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων.

Και αυτό, γιατί ενώ για το πιλοτικό πρόγραμμα, υπήρξε εγγραφή στον προϋπολογισμό, της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, για την καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη. Εάν το πρόγραμμα εφαρμοζόταν βάσει του πιλοτικού, εκτιμάται ότι θα απαιτούνταν περίπου 1 δισ. ευρώ για την κάλυψη περίπου 700.000 δικαιούχων.

Όμως, τόσο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου έχουν ταχθεί υπέρ της επανεξέτασης του πιλοτικού προγράμματος, ενώ αιχμές έχουν αφεθεί και για το ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς η μελέτη για την πιλοτική εφαρμογή κόστισε τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.

Ενστάσεις υπάρχουν από τα κυβερνητικά στελέχη και για το γεγονός ότι στην πράξη, όπως έχει σχεδιαστεί το επίδομα, αφήνει εκτός στόχευσης την ακραία φτώχεια.

Το πιλοτικό πρόγραμμα πάντως, υλοποιείται κανονικά. Κατά το τρίμηνο Νοεμβρίου 2014 - Ιανουαρίου 2015, καταβλήθηκαν 8.291.000 ευρώ σε πάνω από 13.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ οι αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα έχουν υπερβεί τις 40.000.

Στην πλειονότητα των δικαιούχων έχουν καταβληθεί τρεις δόσεις από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες των 13 δήμων που υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις, πραγματοποιούνται και οι απαραίτητοι έλεγχοι και διασταυρώσεις για να προκύψουν και νέοι δικαιούχοι, της συγκεκριμένης παροχής.

Να σημειωθεί ότι βάσει του προγράμματος το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα διαμορφώνεται στα 200 ευρώ το μήνα κατ' άτομο, ποσό που αυξάνεται στα 300 ευρώ, όταν πρόκειται για ζευγάρι δικαιούχων. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 50 ευρώ το μήνα για κάθε ανήλικο τέκνο και 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο.

Κατά μέσο όρο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποφέρει στους δικαιούχους από 250 έως 500 ευρώ το μήνα. Η λειτουργία του προγράμματος σε 13 δήμους της χώρας, καλύπτει περίπου 700.000 πολίτες της χώρας.

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.