fbpx
Skip to main content

Ν. Βαλαβάνη: Σκέψεις για αύξηση ΦΠΑ σε Μύκονο, Σαντορίνη

Ανοικτό το ενδεχόμενο για υπαγωγή των κοσμοπολιτικών νησιών των Κυκλάδων στους κανονικούς συντελεστές ΦΠΑ και όχι στους μειωμένους κατά 30% που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου, άφησε μιλώντας το πρωί στον Ant1 η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη.

Η ίδια αποκάλυψε σκέψεις για επιβράβευση από την φετινή χρήση των φορολογούμενων που συγκεντρώνουν αποδείξεις, ενώ δεν εμφανίστηκε πρόθυμη να προχωρήσει σε αυξήσεις σε ποτά και τσιγάρα.

Επίσης, στην ίδια συνέντευξη η κα Βαλαβάνη σημείωσε ότι :« Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση παράταση για τη ρύθμιση εξπρές, με τα στοιχεία από τη Δευτέρα να δείχνουν συνολικές πληρωμές που έφτασαν στα 50 εκατομμύρια ευρώ».

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η κα Βαλαβάνη, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής:

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ επισήμανε πως αναμένεται να αντικατασταθεί εντός του 2015 από τον ΦΜΑΠ, αφού πρώτα θα έχει προηγηθεί, το πιθανότερο μέχρι τον Μάιο, αλλαγή των αντικειμενικών αξιών.

Για την πιθανότητα φορολόγησης στα τσιγάρα σημείωσε πως θα ήταν λάθος, αφού ο ήδη υπάρχων φόρος είναι ιδιαίτερα υψηλός και παραπέρα αύξηση θα ευνοούσε σημαντικά το λαθρεμπόριο.

Όσο για την πιθανότητα φορολόγησης στο πετρέλαιο, σημείωσε πως η υπερφορολόγηση έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στα έσοδα, πέρα από τη μεγάλη επιβάρυνση στους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Για τις αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, σημείωσε πως στο δεύτερο μισό του έτους θα τεθούν στο τραπέζι οι όροι για το φόρο εισοδήματος που θα πληρωθεί το 2016.

Σημείωσε πως είναι σε διαδικασία σχεδιασμού το καταθεσιολόγιο, ενώ για τις αποδείξεις τόνισε πως πρέπει να κρατούνται όλες κάνοντας επίσης αναφορά σε πιθανότητα επιβράβευσης των φορολογουμένων που είναι συνεπείς.

Για τις αντιδράσεις των θεσμών αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων σημείωσε ότι: Δεν ήθελαν ρύθμιση, θέλουν δημιουργία φορολογικής συνείδησης, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό.

Επείγουσα συνάντηση με Δραγασάκη – Βαρουφάκη ζητούν τα νησιά

Κατεπείγουσα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ζητούν με κοινή επιστολή τους ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κ. Νάντιας Βαλαβάνη, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην επιστολή, ζητείται από τους κκ. Δραγασάκη και Βαρουφάκη να οριστεί συνάντηση μέχρι την Παρασκευή, λόγω του κατεπείγοντος του θέματος.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ανακοίνωσαν τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, κοντά στην Βουλή, ενώ σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την ημέρα που θα εισαχθεί προς ψήφιση η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, με σκοπό οι βουλευτές του Αιγαίου να τεθούν προ των ευθυνών τους, έναντι των πολιτών των περιοχών που εκπροσωπούν.

Β. Κουρλιμπίνη, Σπ. Δημητρέλης


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.