fbpx
Skip to main content

Στόχος τα 100 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση-εξπρές

«Θα είναι επιτυχία αν εισπράξουμε πάνω από 100 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση-εξπρές» δηλώνουν στο υπουργείο Οικονομικών που βλέπουν ότι οι φορολογούμενοι και κυρίως αυτοί που έχουν παλαιές οφειλές ανταποκρίνονται στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία μέχρι χθες η έκτακτη ρύθμιση είχε φέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 80 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σήμερα που λήγει η ρύθμιση και όπως δήλωσε κατηγορηματικά η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη «δεν πρόκειται να δοθεί παράταση».

Από την περασμένη Παρασκευή όταν και ενεργοποιήθηκε η ρύθμιση εξπρές σύμφωνα με την οποία όσο ποσοστό κεφαλαίου ληξιπρόθεσμης οφειλής εξοφλείται άλλο τόσο ποσοστό προσαυξήσεων διαγράφεται, οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι τύπωσαν Ταυτότητες Οφειλής από το Τaxisnet ξεπερνούν τις 200.000.

Την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση εκμεταλλεύτηκαν κυρίως φορολογούμενοι με χρέη πολλών ετών τα οποία έχουν φορτωθεί με υπέρογκες προσαυξήσεις. Πολλοί από τους οφειλέτες αυτούς προχώρησαν άμεσα στην πληρωμή μέρους ή του συνόλου των αρχικών οφειλών τους για να να γλιτώσουν από πολύ μεγάλα ποσά προσαυξήσεων και τόκων τα οποία είχαν συσσωρευτεί λόγω της παρέλευσης πολλών ετών από την ημερομηνία βεβαίωσης των χρεών.

Μάλιστα όπως αναφέρει αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των οφειλετών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για υπαγωγή στη ρύθμιση ? εξπρές υπάρχει φορολογούμενος με χρέος που εκκρεμούσε από το 1977, δηλαδή πριν από 38 χρόνια. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της ελκυστικότητας που παρουσιάζει η ρύθμιση αυτή, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς οφειλέτες παλαιών χρεών να απαλλαγούν από την υποχρέωση πληρωμής υπέρογκων ποσών προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων πληρώνοντας μόνο ένα μέρος από τις αρχικές οφειλές τους ή και να εξοφλήσουν ολόκληρη τη βασική οφειλή.

Σημειώνεται ότι η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της. Ο φορολογούμενος για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει στις Τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ., δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).

Εάν ο φορολογούμενος έχει για παράδειγμα 5 οφειλές και επιθυμεί να τις εξοφλήσει ολικά, θα πρέπει να προσκομίσει στην τράπεζα 5 Ταυτότητες Οφειλής.

5 εκατ. στο ΙΚΑ σε μια ημέρα
Με 1.300 αιτήσεις και έσοδα 5 εκατ. ευρώ μέσε σε μια ημέρα ξεκίνησε χθες στο ΙΚΑ η νέα ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών έως και σε 100 δόσεις που θα ισχύσει έως τις 30 Απριλίου. Ο αριθμός των αιτήσεων κρίνεται ικανοποιητικός τόσο από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών όσο και από διοίκηση του ΙΚΑ η οποία από τις 8 Απριλίου θα δώσει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης των οφειλών, χωρίς επίσκεψη στα υποκαταστήματα και με την έκδοση ταυτότητας πληρωμής, κατά τα πρότυπα της εφορίας. Η νέα εφαρμογή, όπως δήλωσε στην «Ημερησία» ο διοικητής Ρ. Σπυρόπουλος θα γίνει σε δύο βήματα:

• Στις 2 Απριλίου το ΙΚΑ θα ενεργοποιήσει την υπηρεσία της ηλεκτρονικής καρτέλας οφειλέτη. Κάθε οφειλέτης, με τους κωδικούς της εφορίας, θα μπορεί να «βλέπει» on line τις οφειλές του (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) και τις δυνατότητες αποπληρωμής τους με βάση τις προσφερόμενες εκπτώσεις, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων (έως 100) που θα επιλέγει.

• Από τις 8 Απριλίου ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης για τη ρύθμιση την οποία επιλέγει, εκτύπωσης της ταυτότητας πληρωμής της πρώτης δόσης (όπως και των υπολοίπων) και απ' ευθείας παρακολούθησης της όλης διαδικασίας αποπληρωμής.

Μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, η διοίκηση του ΙΚΑ επιδιώκει να διευκολύνει την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών από τους περίπου 600.000 και να επιταχύνει τη σταδιακή είσπραξη μέρους των οφειλών που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των εσόδων και την «κάλυψη» των αυξημένων υποχρεώσεων για πληρωμές συντάξεων και άλλων παροχών.

Στον ΟΑΕΕ η έναρξη υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών σχεδιάζεται να γίνει στις 2 Απριλίου σε συνεργασία του Ταμείου με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προϋποθέσεις
Σε ρύθμιση «μπαίνουν» οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως τις 2 Μαρτίου (στο ΙΚΑ οφειλές περιόδων απασχόλησης έως 31/01/2015, στον Ο.Α.Ε.Ε. οφειλές έως 31/12/2014 και στον Ο. Γ. Α. Έως 30/06/2014) υπό την προϋπόθεση της καταβολής των τρεχουσών εισφορών καθώς και οφειλές από επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, ύψους έως 500.000 ευρώ.

Δεν θα δοθεί παράταση
Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία μέχρι χθες η έκτακτη ρύθμιση είχε φέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 80 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ σήμερα που λήγει η ρύθμιση και όπως δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη «δεν πρόκειται να δοθεί παράταση».

Μοναδική ταυτότητα
Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής, η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της.

Καρτέλα οφειλέτη στο ΙΚΑ
Στις 2 Απριλίου το ΙΚΑ θα ενεργοποιήσει την υπηρεσία της ηλεκτρονικής καρτέλας οφειλέτη. Κάθε οφειλέτης, με τους κωδικούς της εφορίας, θα μπορεί να «βλέπει» on line τις οφειλές του και τις δυνατότητες αποπληρωμής τους με βάση τις προσφερόμενες εκπτώσεις, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων (έως 100) που θα επιλέγει.

 

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.