fbpx
Skip to main content

Οι επόμενες ημέρες κρίνουν το μέλλον των τραπεζών

Τα πολύ στενά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ρευστότητας, αλλά και την κεφαλαιακή φθορά που θα υποστούν οι τράπεζες από την παρατεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και που θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, αποτύπωσε χθες το «σφυροκόπημα» στις τραπεζικές μετοχές.

Το μέλλον των τραπεζών κρίνεται ουσιαστικά μέσα στις επόμενες ημέρες, διάστημα στο οποίο η χώρα θα πρέπει να δώσει «σήμα» στις διεθνείς αγορές για το εάν θέλει το μέλλον της εντός ή εκτός ευρώ. Μέχρι τότε και ελπίζοντας στην πρώτη επιλογή, όπως τόνισαν όλες οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών κατά τις πρόσφατες παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων τους στους ξένους αναλυτές, οι τράπεζες μετρούν τις πληγές τους.

Μεγαλύτερη πληγή, η συνεχής διαρροή καταθέσεων που συμβαίνει κατά την τελευταία πενταετία και αντικατοπτρίζει τη μείωση του εισοδήματος, αλλά κυρίως την έλλειψη εμπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό η καταθετική βάση των τραπεζών έχει μειωθεί σήμερα στα 135 δισ. ευρώ από τα 237,8 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, δηλαδή οι τράπεζες έχασαν καταθέσεις 102,8 δισ. ευρώ, ίσες με περισσότερο από το μισό ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, τον Φεβρουάριο οι καταθέσεις υποχώρησαν περαιτέρω κατά 8 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 140,46 δισ. ευρώ. Με τις εκροές του Ιανουαρίου που ήταν και ο χειρότερος μήνας για τις καταθέσεις, οι εκροές του α΄ διμήνου 2015 ανήλθαν σε 20 δισ. ευρώ.

Η αγωνία των τραπεζών για την εξέλιξη των καταθέσεων δεν μπορεί να κατευναστεί όσο βρίσκεται σε εκκρεμότητα η συμφωνία χρηματοδότησης από τους εταίρους, τη στιγμή μάλιστα που οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου δεν αποκλείουν μεγαλύτερης έκτασης εσωτερικό δανεισμό. Όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, άθλος και σωτηρία για τις τράπεζες θα είναι να μπορέσουν να επαναφέρουν 10 δις. ευρώ από τις καταθέσεις που έχασαν μέχρι τα τέλη του α΄ εξαμήνου 2016.

Εφόσον ξεπεράσουν τον πρώτο κάβο για τη βιωσιμότητά τους, κάτι που κρίνεται σε πρώτη φάση τις επόμενες ημέρες από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, οι τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την άλλη παράμετρο κινδύνου. Αυτήν του «ροκανίσματος» των κεφαλαίων τους από το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πέρα από τις διαγραφές που θα αναγκαστούν να κάνουν σε δάνεια ιδιωτών, μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί η έκταση των απαιτούμενων διαγραφών στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου οι επισφάλειες αγγίζουν το 50%. Παράλληλα, θα χρειαστεί να λάβουν γενναίες αποφάσεις και για εισηγμένες επιχειρήσεις, ειδικά για όσες (που αποτελούν και την πλειοψηφία) έχουν δανεισμό που πλησιάζει τον τζίρο τους, καθιστώντας πρακτικά αδύνατο να συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους τους. Οι κεφαλαιακές απώλειες που θα έχουν οι τράπεζες από τις διαδικασίες αυτές υπολογίζεται ότι θα αναδείξουν την ανάγκη νέων κεφαλαίων τουλάχιστον 5 – 6 δισ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.