fbpx
Skip to main content

"Δεν εισπράττω- δεν εισπράττω" λέει το δημόσιο!

Ίσως στην πιο κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας, όπου και το τελευταίο ευρώ μετράει προκειμένου να αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός, και το υπουργείο Οικονομικών μένει χωρίς εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο για περισσότερες από 15 ημέρες.

Ο λόγος; Δεν είναι έτοιμη η ηλεκτρονική εφαρμογή της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων καθώς καθυστέρησε σημαντικά η σύνταξη και κατά συνέπεια η ψήφιση του νόμου.

Για τη δραματικότητα του Απριλίου όσον αφορά τα έσοδα του προϋπολογισμού είχε προειδοποιήσει η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη πριν από δυο εβδομάδες όταν είχε παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Είχε πει τότε ότι το νομοσχέδιο ήρθε με την διαδικασία του κατεπείγοντος επειδή έπρεπε να εισπραχθούν το συντομότερο δυνατόν φορολογικά έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς, όπως είχε πει, ο Απρίλιος είναι κρίσιμος.

Και η κρισιμότητά του έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει στις 9 Απριλίου να πληρωθεί η δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι συνολικές ταμειακές ανάγκες προσεγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ (για μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις κλπ), χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται και τα 2,4 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων που λήγουν και τα οποία δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν στο σύνολό τους από τις ελληνικές τράπεζες λόγω του σχετικού εμπάργκο που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και ενώ οι ταμειακές ανάγκες είναι αυτές, το δημόσιο ταμείο θα παραμείνει έως και το Πάσχα χωρίς εισπράξεις από όσους χρωστούν στο δημόσιο. Πώς γίνεται αυτό; Στις 27 Μαρτίου έληξε η προθεσμία για τη ρύθμιση εξπρές που έδινε τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν στην εφορία να εξοφλήσουν μερικώς ή ολικώς την βασική οφειλή και να καρπωθούν ανάλογη διαγραφή των προσαυξήσεων. Σήμερα λήγει και τυπικά και η παλιά ρύθμιση των 100 δόσεων.

Η λήξη αυτή, βέβαια, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα καθώς όσοι χρωστούν στο δημόσιο περιμένουν τη νέα μορφή της ρύθμισης καθώς είναι πιο ευνοϊκή. Μόνο που η εφαρμογή της νέας ρύθμισης η οποία και τυπικά ισχύει αργεί. Για να ολοκληρωθεί η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή, όπως άλλωστε ανακοίνωσε και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, χρειάζονται περίπου είκοσι ημέρες από την ψήφιση του νόμου και έτσι η εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει το taxisnet αμέσως μετά το Πάσχα.

Ωστόσο, μέχρι τότε οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα είναι κάπου κοντά στο μηδέν καθώς δεν βρίσκονται και πολλοί πρόθυμοι να πληρώσουν, όταν μπορούν να το κάνουν σε έως 100 δόσεις των 20 ευρώ η καθεμιά, χωρίς τόκο για ποσά έως 5.000 ευρώ και χωρίς το φόβο για ποινική δίωξη όταν το σχετικό όριο χρέους ανέβηκε από τα 5.000 στα 50.000 ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.