fbpx
Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

Ε: Είμαι κληρονόμος ενός ακινήτου στην αλλοδαπή αλλά δεν ήξερα ότι το κληρονόμησα. Το έμαθα μετά την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης-αποδοχής της κληρονομιάς. Τι πρέπει να κάνω για να μην έχω πρόβλημα;

Α: Αν τα αντικείμενα της κτήσης βρίσκονται στην αλλοδαπή και ο υπόχρεος σε φόρο, μέσα στις υφιστάμενες προθεσμίες για υποβολή δήλωσης, δεν γνώριζε ότι αυτά περιήλθαν σε αυτόν ή α έλαβε στην κατοχή του μετά την παρέλευση των προθεσμιών αυτών, η μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης, γίνεται με αίτηση του υπόχρεου σε φόρο, η οποία υποβάλλεται πριν από τη λήξη του λόγου που συνιστά τη μετάθεση και εντός πενταετίας, που αρχίζει από τη λήξη της προθεσμίας για υποβολή δήλωσης και σε κάθε περίπτωση πριν από την κοινοποίηση πράξης επιβολής του φόρου. Σπεύσατε λοιπόν να υποβάλλετε την δήλωση κληρονομιάς τώρα στην αλλοδαπή και στην Ελλάδα.

                 Ν. 2961 άρθρο 8 παρ.1 β΄

                 Τι πρέπει να γνωρίζω για το χρησιδάνειο

Το χρησιδάνειο αποτελεί μία ενοχική σύμβαση, διαρκή και χαριστική, προ καταρτιζόμενη, με κύριο χαρακτηριστικό την άνευ ανταλλάγματος παροχή. Αντικείμενο του χρησιδανείου μπορεί να είναι μόνο πράγμα, κινητό ή ακίνητο, όχι όμως, δικαίωμα.

Κατά το άρθρο 810 του ΑΚ με τη σύμβαση του χρησιδανείου ο ένας από τους συμβαλλομένους (χρήστης) παραχωρεί στον άλλο τη χρήση πράγματος και αυτός (χρησάμενος) έχει υποχρέωση να αποδώσει το πράγμα μετά τη λήξη της σύμβασης.                          

Οι εγγράφως καταρτιζόμενες συμβάσεις χρησιδανείου υπάγονται στις γενικές διατάξεις των άρθρων 13 παρ. 1και 15 παρ. 1Κ.Ν.Τ.Χ. δηλαδη χαρτοσημαίνονται..             Γνωμοδότηση Ν.Σ.Κ. αρ. 416/2010.

Οικοδομή στο Ε9

ΕΡΩΤΗΣΗ :

Eχω μιά  διαφωνία με την A’  Δ.Ο.Υ. ……. για ένα Ε9 . Θα ήθελα να με  βοηθήσετε:

ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ :  το συμβόλαιο γράφει οικόπεδο μετά της  σ΄αυτό ισόγειας οικοδομής , με υπόγειο . Το  υπόγειο αποτελείται από ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου (γκαράζ)  20μ2 και έναν ακόμη βοηθητικό χώρο συνολικής επιφανείας 17,12μ2, σύνολο  37,12 μ2 . Το ισόγειο είναι 101,12 μ2.

Εγώ το γράφω σαν μονοκατοικία 101,12 μς με βοηθητικούς χώρους 37,12μ2  .

Η υπάλληλος όμως της εφορίας υποστηρίζει ότι  πρέπει να γραφτεί σε τρείς σειρές, δηλαδή :

1)   ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ 101,12 ,2) ΑΠΟΘΗΚΗ 17,12 ΚΑΙ3)ΓΚΑΡΑΖ 20,00. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ :

Η υπάλληλος της εφορίας έχει δίκιο .Η οικοδομή αυτή πρέπει να γραφτεί σε χωριστές γραμμές (σειρές) επειδή δεν υπάρχει εσωτερική επικοινωνία. Πρόκειται για ιδιόρρυθμη απεικόνιση επειδή δεν υπάρχει Σύσταση Οριζοντίου Ιδιοκτησίας και η οικοδομή δεν έχει τα στοιχεία της πολυκατοικίας. Το οικόπεδο θα γραφτείσε μια γραμμή.

 

Από τον Ορέστη Σειμένη φοροτεχνικό-συγγραφέα

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.