fbpx
Skip to main content

Παρατηρήσεις ως προς την μεταβίβαση μετοχών νομικών προσώπων

Με τις διατάξεις του άρθρου 42 του νέου ΚΦΕ Ν4172/13, από 1/1/14 άλλαξαν αρκετά ως προς τον τρόπο φορολογίας της υπεραξίας από την πώληση μετοχών ή την μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 42 του Ν4172/13 «κάθε εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης των ακόλουθων τίτλων, καθώς και μεταβίβασης ολόκληρης της επιχείρησης, υπόκειται σε φόρο εισοδήματος  φυσικών προσώπων, εφόσον δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα……..»

Στη συνέχεια και σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου «Ως υπεραξία ωοείτι η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης που κατέβαλε ο φορολογούμενος και της τιμής πώλησης που εισέπραξε……»

Για την περίπτωση μεταβίβασης μετοχών μη εισηγμένω, η τιμή πώλησης προσδιορίζεται με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τις μεταβιβαζόμενες μετοχές κατά τον χρόνο της μεταβίβασης ή το τίμημα ή αγοραία αξία που αναγράφεται στην σύμβαση μεταβίβασης, εφόσον αυτό είναι υψηλότερο. Η τιμή κτήσης προσδιορίζεται  με βάση την αξία των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας που εκδίδει τις μεταβιβαζόμενες μετοχές κατά τον χρόνο απόκτησης ή το τίμημα που αναγράφεται στην σύμβαση μεταβίβασης κατά τον χρόνο της απόκτησης των μετοχών, εφόσον οποιοδήποτε από τα ανωτέρω είναι χαμηλότερο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η τιμή κτήσης μπορεί να είναι και μηδενική εφόσον η αγορά των μετοχών πραγματοποιήθηκε μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας απουλοποίησης των τίτλων στο ΧΑΑ δηλαδή την 29/09/99.

Σε περίπτωση που η υπεραξία που θα προσδιοριστεί με βάση τα παραπάνω είναι αρνητική, αυτή η ζημιά μπορεί να συμψηφιστεί με μελλοντικά κέρδη υπεραξίας.

Σε συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 42 του ΚΦΕ και της ΠΟΛ1032/26.01.15 προκύπτει ότι όσον αφορά τον προσδιορισμό του εισοδήματος από μεταβίβαση μετοχών που αποκτούν τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα(υπεραξία) που προκύπτει με βάση τα τηρούμενα βιβλία της επιχείρησης και τα αντίστοιχα παραστατικά, καθόσον σε κάθε περίπτωση τα έσοδα που αποκτούν θεωρούνται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηρίοτητα και φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις. Τα παραπάνω ισχύουν τόσο για εισηγμένες μετοχές όσο και για μη εισηγμένες.

Ειδικότερα, για τον προσδιορισμό της υπεραξίας από νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία από την συμφωνηθείσα αξία πώλησης αφαιρείται η τιμή κτήσης. Ως τιμή κτήσης λαμβάνεται  αυτή που προκύπτει μετά την αποτίμηση και η οποία εμφανίζεται στα βιβλία της επιχείρησης κατά την 31.12.13 προκειμένου για μεταβιβάσεις που έγιναν εντός του 2014 καθόσον η ζημιά από την αποτίμηση έχει αναγνωρισθεί για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης με βάση τα οριζόμενα στην παρ.12 του άρθρου 72 του Ν4173/13 (ΠΟΛ1264/14).

Για μεταβιβάσεις μετοχών που θα γίνουν μετά την 1.1.15 και οι οποίες έχουν αποκτηθεί πριν την 31.12.13 ως τιμή κτήσης θα ληφθεί υπόψη η ίδια ως άνω αξία (αυτή που εμφανίζει στα βιβλία κατά την 31.12.13) δεδομένου ότι η ζημιά που προκύπτει από αποτίμηση μετοχών από 1.1.14 και μετά δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων με βάση τις διατάξεις της περ.β του άρθρου 22 του Ν4173/13 καθόσον δεν αντιστοιχεί σε πραγματική συναλλαγή. Επισημαίνεται ότι για μετοχές που αποκτώνται από 1.1.14 και μετά, ως τιμή κτήσης για τον προσδιορισμό της υπεραξίας κατά την μεταβίβαση τους λαμβάνεται υπόψη η αρχική τιμή κτήσης τους χωρίς τις μεταγενέστερες αποτιμήσεις τους.

Όταν τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τηρούν απλογραφικά βιβλία για τον προσδιορισμό της υπεραξίας που προκύπτει από την μεταβίβαση των μετοχών που κατέχουν, από την συμφωνηθείσα αξία πώλησης των τίτλων αφαιρείται η αρχική τιμή κτήσης όπως αυτή προκύπτει από τα τηρούμενα παραστατικά. Σε περίπτωση που το κόστος κτήσης δεν μπορεί να προσδιορισθεί λόγω έλλειψης νομίμων παραστατικών (περιπτώσεις όπου δεν τηρούνται βιβλία όπως για πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), θεωρείται ότι αυτό είναι μηδενικό.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν ισχύει πια ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού της υπεραξίας με την υποβληθείσα δήλωση για την καταβολή φόρου όπως ίσχυε προ των διατάξεων του Ν4172/13.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.