fbpx
Skip to main content

Τι εξετάζεται για τον ΕΝΦΙΑ

Μετά τον Ιούνιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η νέα μορφή του φόρου ακινήτων ο οποίος πρόκειται να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών από τη φορολόγηση των ακινήτων θα γλιτώσει «η μικρή και ένα μέρος της μεσαίας ακίνητης περιουσίας» ενώ θα αυξηθεί το φορολογικό βάρος σε όσους έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον νέο φόρο ακινήτων προβλέπει:

-την ευθυγράμμιση έως τον Ιούνιο των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, στο πλαίσιο και της σχετικής διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι αντικειμενικές τιμές αναμένεται να μειωθούν μεσοσταθμικά έως και 50% καθώς πλέον είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

-τη θέσπιση χαμηλού αφορολόγητου ορίου 20.000 έως 30.000 ευρώ σε ατομική βάση το οποίος όπως πιστεύουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι επαρκές, μετά τη σημαντική μείωση των αντικειμενικών τιμών,  για την απαλλαγή της μικρής και ενός μέρους της μεσαίας ακίνητης ιδιοκτησίας από τον νέο φόρο ακινήτων.

-αύξηση των συντελεστών για τους φορολογούμενους με σημαντική ακίνητη περιουσία προκειμένου να αντισταθμιστεί μέρος των απωλειών από την παροχή αφορολόγητου ορίου.

-ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση ενιαία κλίμακα με πολλά κλιμάκια και συντελεστές. Η αξία του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου θα αθροίζεται και θα φορολογείται με βάση αυτήν την κλίμακα.

Να σημειωθεί ότι οι σκέψεις για αφορολόγητο όριο της τάξης των 20.000 έως 30.000 ευρώ γίνονται με βάση το δεδομένο ότι αν το αφορολόγητο θεσπιστεί στις 50.000 ευρώ σε ατομική βάση με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες τότε οι 4 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα απαλλαγούν από το φόρο και έτσι θα πρέπει το σχετικό βάρος να μεταφερθεί στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ακόμη και με διαπλασιασμό του φόρου που πλήρωσαν σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ. Για το λόγο αυτό η μείωση των αντικειμενικών τιμών δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών να κινηθεί σε χαμηλότερο αφορολόγητο.

Από τον ΕΝΦΙΑ έχουν προϋπολογισθεί ετησίως 2,65 δισ. ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν πρόσφατα ότι αν  ο νέος φόρος ακινήτων αποφέρει χαμηλότερα έσοδα τότε θα υπάρξουν ισοδύναμα για την αντικατάσταση των απωλειών καθώς τα έσοδα από την ακίνητη περιουσία είναι εκτός διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.