fbpx
Skip to main content

Μπαράζ έξι φόρων ενόψει

Έρχεται φορολαίλαπα για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Έξι τσουχτερούς φόρους θα κληθούν να πληρώσουν τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι προκειμένου να κλείσει η "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού και το δημόσιο να συνεχίσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις.

  Η εισπρακτική επιτυχία των φόρων και των έκτακτων ρυθμίσεων που έρχονται είναι κρίσιμη και για την επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού η οποία θα αποτελέσει ένα από τα βασικά κριτήρια για το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα κληθεί από τους δανειστές να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2015, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα κάπου μεταξύ της περιοχής του 1,5% έως 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Αναλυτικά οι φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να εκπληρώσουν οι φορολογούμενοι τους επόμενους μήνες είναι:

- η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων. Η ρύθμιση ξεκινά ουσιαστικά να εφαρμόζεται αμέσως μετά το Πάσχα όταν και θα τεθεί σε εφαρμογή η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxisnet. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν σε έως 100 δόσεις των 20 ευρώ η καθεμιά, κατ’ ελάχιστον, των οφειλών τους προς την εφορία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2015. Από τη ρύθμιση το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα φέρει έως το τέλος του έτους στο δημόσιο ταμείο το ποσό των 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ.

- η ρύθμιση οικιοθελούς συμμόρφωσης των φορολογούμενων με αδήλωτο εισόδημα. ‘Οσοι την τελευταία 15ετία είχαν εισόδημα το οποίο δεν έχουν δηλώσει και φορολογηθεί για αυτό θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση χωρίς να καταβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί το μπόνους της πληρωμής κατ΄ αποκοπήν φόρου 10% έως 20% του ποσού που δηλώνεται εκπρόθεσμα. Προκειμένου να πεισθούν οι φορολογούμενοι να δηλώσουν το μαύρο εισόδημα θα γίνει χρήση των στοιχείων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς των τελευταίων 15 ετών, το λεγόμενο καταθεσιολόγιο.

- ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η νέα φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου, ανεξαρτήτως της πηγής του εισοδήματος. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρείς διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου, τέλος Νοεμβρίου), ενώ μεγάλη είναι η πιθανότητα να δοθεί υψηλό κίνητρο εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση έως και 10%. Το φορολογικά έσοδα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν μπορούν να προϋπολογισθούν από το ΥΠΟΙΚ. Τα προσδοκώμενα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

- νέος φόρος ακινήτων. Με το νέο φόρο που η μορφή του δεν έχει οριστικοποιηθεί θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ. Ο νέος φόρος, σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ, θα υπολογίζεται σε ατομική βάση με την αντικειμενική αξία της περιουσίας του φορολογούμενου. Η οριστική μορφή του φόρου αναμένεται να διαμορφωθεί μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών τον Ιούνιο. Ο εισπρακτικός στόχος του νέου φόρου αναμένεται να ξεπερνά τα δισ. ευρώ, δηλαδή οριακά χαμηλότερα από τα 2,65 δισ. ευρώ που φέρνει ο ΕΝΦΙΑ στα κρατικά ταμεία. Ο νέος φόρος αναμένεται να πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, έως και τον Φεβρουάριο του 2016.

- τέλη κυκλοφορίας 2016. Τα τέλη θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του 2015 και ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα. Στις αλλαγές που θα πέσουν στο τραπέζι είναι η επιβολή τελών και σε οχήματα με ρύπους κάτω των 100 γραμμαρίων που δεν πληρούν τη νέα αντιρρυπαντική τεχνολογία Euro 6. Τα προσδοκώμενα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

- φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Δεδομένη είναι η πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να αυξήσει τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου προκειμένου να φέρει πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Ο φόρος σήμερα επιβάλλεται σε οχήματα ηλικίας έως 10 ετών άνω των 1.929 κυβικών, σε πισίνες και αεροσκάφη.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.