fbpx
Skip to main content

Το «δωράκι» της ΓΓΔΕ για όσους αγόρασαν σπίτι το 2014

Εγκύκλιος της Κ. Σαββαϊδου ξεκαθαρίζει ότι αγόρασαν σπίτι πέρυσι, γλιτώνουν το πόθεν έσχες επί της αντικειμενικής αξίας. Θα πρέπει να δικαιολογούν το τίμημα αγοράς που αναγράφεται στο συμβόλαιο καθώς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις της αγοράς και τα συμβολαιογραφικά έξοδα.

Η ρύθμιση ψηφίστηκε στο τέλος Οκτωβρίου του 2014. Έδινε τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να γλιτώσουν από το πόθεν έσχες στις εκτός πραγματικότητας αντικειμενικές αξίες για κάθε αγορά ακινήτων. Η διάταξη, την οποία είχε προωθήσει ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης όριζε ότι το πόθεν έσχες θα εφαρμόζεται επί των τιμών που αναγράφονται στα συμβόλαια πώλησης ακινήτων, δίνοντας έτσι διέξοδο σε αγοραστές οι οποίοι «κολλούσαν» στην αδυναμία κάλυψης εξωπραγματικού πόθεν έσχες.

Η ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ στις 31 Οκτωβρίου 2014, αλλά η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου, εμφανίστηκε με εγκύκλιό της για μια ακόμα φορά «ελαστική» στην ερμηνεία του νόμου, υπέρ των φορολογουμένων. Με την εγκύκλιο 1076/26.3.2015, έκανε δεκτό ότι η απαλλαγή αφορά ολόκληρο το 2014 . Έτσι, όλοι όσοι αγόρασαν σπίτι πέρυσι, γλιτώνουν το πόθεν έσχες επί της αντικειμενικής αξίας. Θα πρέπει να δικαιολογούν το τίμημα αγοράς που αναγράφεται στο συμβόλαιο καθώς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις της αγοράς και τα συμβολαιογραφικά έξοδα.

Το επίμαχο τμήμα της εγκυκλίου ορίζει ότι «στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό. Στο τίμημα αυτό θα προστεθούν και τα ποσά των Φ.Μ.Α., συμβολαιογραφικά και λοιπά έξοδα και φόροι».

Κρίσιμος χρόνος για να υπολογιστεί το ποσόν της τεκμαρτής δαπάνης είναι ο χρόνος σύνταξης του συμβολαίου μεταβίβασης του ακινήτου εφόσον καταβληθεί ολόκληρο το τίμημα και παραδοθεί η χρήση και η κυριότητα του ακινήτου διαφορετικά, το ποσό της δαπάνης θα κατανέμεται στα φορολογικά έτη που καταβάλλονται οι δόσεις.

Αν για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2014, ένας φορολογούμενος αγόρασε ακίνητο με πραγματικό τίμημα 100.000 ευρώ με λοιπά έξοδα 5.000 ευρώ (για δικηγορική αμοιβή, αμοιβή συμβολαιογράφου και φόρο μεταβίβασης), του οποίου η αντικειμενική αξία ήταν 150.000 ευρώ, το πόθεν έσχες θα εφαρμοστεί επί των 105.000 ευρώ και όχι επί των 150.000 ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.