fbpx
Skip to main content

Απάτη με τον ΦΠΑ: Κάντο όπως οι Βέλγοι

Στο πρόσφατο email Βαρουφάκη με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης υπάρχει και μια ειδική παράγραφος που αναφέρεται στην καταπολέμηση της απάτης με τον ΦΠΑ στην Ελλάδα.

Από το συγκεκριμένο πεδίο το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται στους θεσμούς ότι θα εξασφαλίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως πρόσθετα έσοδα, ενώ μόνο το 2015 τα πρόσθετα έσοδα μπορούν να φθάσουν ακόμη και τα 420 εκατομμύρια ευρώ. Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς θα γίνει αυτό.

Στο κείμενο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων σημειώνεται ότι θα επιδιωχθεί η εφαρμογή και στην Ελλάδα του μοντέλου που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η φορολογική υπηρεσία του Βελγίου (Special tax inspectorate) και η οποία κατάφερε να μειώσει κατά 98% τη φορολογική απάτη στο Βέλγιο καταφέρνοντας να φέρει πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Το μυστικό λέγεται σύστημα Υβριδικού Εντοπισμού Απάτης (Hybrid Fraud Detection) το οποίο βασίζεται σε ειδικό λογιστικό SNA. Πρακτικά το σύστημα λειτουργεί ως εξής. Όλες οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων καταγράφονται και παρακολουθούνται ηλεκτρονικά. Το λογιστικό έχει την «ικανότητα» να εντοπίζει συναλλαγές οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή επικινδυνότητα για δημιουργία κυκλώματος απάτης τύπου καρουζέλ. Στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές παρεμβαίνουν άμεσα και προλαμβάνουν την ολοκλήρωση της απάτης ή εφόσον έχει ολοκληρωθεί διώκουν τους παραβάτες.

Στην ουσία η ύπαρξη του συστήματος έχει καταστήσει το Βέλγιο απαγορευτική χώρα για όσους επιδιώκουν να κλέψουν τον ΦΠΑ καθώς γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να εντοπισθούν γρήγορα είναι πολύ μεγάλη. Έτσι καταφεύγουν σε άλλες χώρες ή απλώς συμμορφώνονται με τη φορολογική νομοθεσία για να μην έχουν προβλήματα με τις φορολογικές αρχές.

Το είναι το καρουζέλ

Το καρουζέλ είναι η πιο διαδεδομένη μορφή απάτης με τον ΦΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία μάλιστα διενεργείται και διασυνοριακά. Μέσα από αλλεπάλληλες συναλλαγές μεταξύ διαδοχικών επιχειρήσεων παρεμβάλλεται μια επιχείρηση φάντασμα η οποία εισπράττει αλλά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ είτε επειδή είναι ουσιαστικά εικονική επιχείρηση είτε επειδή «εξαφανίζεται» χωρίς να αφήσει ίχνη. Σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρίες φαντάσματα που κλέβουν τον ΦΠΑ λειτουργούν για λογαριασμό πραγματικών επιχειρήσεων οι οποίες στήνουν το κύκλωμα για να υπεξαιρέσουν το φόρο.

Παράδειγμα

Μια ελληνική εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικών ειδών εισάγει ηλεκτρικές συσκευές από τη Γερμανία. Μεταξύ της γερμανικής εξαγωγικής εταιρείας και της ελληνικής λιανεμπορικής μεσολαβούν τρείς επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Μάλτα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία. Η τελευταία εταιρεία από την Ελλάδα καταβάλει τον ΦΠΑ στην εταιρεία από την Βουλγαρία, η εταιρεία από τη Βουλγαρία τον καταβάλει στην εταιρεία από την Κύπρο,  , η εταιρεία από τη Κύπρο τον καταβάλλει στην εταιρεία από τη Μάλτα και η τελευταία πληρώνει την γερμανική εξαγωγική εταιρεία. Η εταιρεία από τη Μάλτα «εξαφανίζεται» καθώς είναι εικονική και ο ΦΠΑ δεν καταβάλλεται ποτέ.

Κύκλωμα καρουζέλ μπορεί να στηθεί και εντός της ίδιας χώρας με την τελευταία εταιρεία να έχει στήσει ένα κύκλωμα εικονικών επιχειρήσεων που παρεμβάλλονται, εισπράττουν τον ΦΠΑ και δεν τον αποδίδουν ποτέ.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση στην ελληνική πρόταση για την καταπολέμηση της απάτης με τον ΦΠΑ είναι ότι σχεδιάζεται το λογισμικό για την καταπολέμηση της απάτης (SNA) να αγοραστεί από τα ποσά που θα καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο η Siemens ως αποζημίωση για το ομώνυμο σκάνδαλο.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.