fbpx
Skip to main content

Ασφάλιση εταίρων ΙΚΕ

ΕΡΩΤΗΜΑ: Θα ιδρυθει ΙΚΕ με 2 κεφαλαιακους με ποσοστο ο α 95% κ β 2,5% και 2 εξωκεφαλαιακους εταιρους απο 1,5%. Ολοι ειναι ασφαλισμενοι στον ΟΑΕΕ κ παρεχουν οι ιδιοι υπηρεσιες στην εταιρια(κομμωτηριο). Οι εταιροι θα αμοιβονται απο τα κερδη της ΙΚΕ. σε περιπτωση ελεγχου απο το ΙΚΑ η απο το ΣΕΠΕ υπαρχει κινδυνος προστιμου? Εαν τα % ολων των εταιρων ηταν πανω απο 3% θα αλλαζε η αντιμετωπιση των ελεγχων? Πανω απο ποιο % μπορουν να επιλεξουν τον ΟΑΕΕ κ οχι το ΙΚΑ παρεχοντας υπηρεσιες στην ΙΚΕ τους χωρις προβλημα? Εαν οι εταιροι συμμετεχουν και σε αλλες ΙΚΕ χωρις να εργαζονται σε αυτες με διαφορετικα % τι θα αλλαζε?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με την παρ.2 του αρ.1 του Π.Δ. 258/2005[1] όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε.:

- Οι διαχειριστές Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων και

- Ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας.

Για τους υπόλοιπους εταίρους έχει ισχύ η παρ.1 του άρθρου 3 του ιδίου Π.Δ. που ορίζει ότι στην ασφάλιση του Κλάδου Σύνταξης του Ο.Α.Ε.Ε. υπάγονται προαιρετικά, με αίτησή τους και οι εταίροι των Ι.Κ.Ε.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 32/2013 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αφού γίνονται δεκτά τα ανωτέρω, επισημαίνεται για τους λοιπούς εταίρους Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας που υπάγονται προαιρετικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ότι εάν πέραν της εταιρικής συμβατικής τους σχέσης παρέχουν και εξαρτημένη εργασία, θα υπαχθούν στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, κατά τα γνωστά.

Από τα δεδομένα του ερωτήματος, δεν προκύπτει το δεδομένο της παροχής εξαρτημένης εργασίας αφού δεν ορίζεται κάποια αμοιβή, ωράριο κλπ. αλλά οι συμμετέχοντες στην εταιρεία, λαμβάνουν απλώς το μέρος των κερδών που δικαιούνται ως εταίροι.

Όσον αφορά τις ΙΚΕ όλα τα παραπάνω δεν διαφοροποιούνται ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο, όπως συμβαίνει υπό προϋποθέσεις στις Α.Ε.

Σημειώνεται ότι εάν η παροχή της εργασίας εμπεριέχει ή υποκρύπτει χαρακτηριστικά εξηρτημένης εργασίας μπορεί το ΙΚΑ να επιβάλλει κυρώσεις, αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα υπήρχε υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑ, με ταυτόχρονη άσκηση από τους ασφαλισμένους της δυνατότητας επιλογής ασφαλιστικού φορέα σύμφωνα με το Ν.2084/1992.

[1] Καταστατικό του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.