fbpx
Skip to main content

Στα 2,5 δισ. οι απλήρωτοι φόροι

Απλήρωτους φόρους σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ άφησαν το πρώτο δίμηνο του έτους οι φορολογούμενοι, περιμένοντας να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων για να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην εφορία.

Στη ρύθμιση αυτή, άλλωστε εναποθέτει τις ελπίδες της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων μετά την θετική ανταπόκριση που είχε η ρύθμιση ? εξπρές η οποία μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες έφερε στα δημόσια ταμεία «ζεστό» χρήμα 147 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο πρώτο δίμηνο του έτους δημιουργήθηκαν «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ύψος 2,480 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,317 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν χρέη του Ιανουαρίου και 1,163 δισ. ευρώ χρέη του Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών να φθάνει στο επίπεδο ? ρεκόρ των 75,732 δισ. ευρώ.

Από τα χρέη ύψους 2,48 δισ. ευρώ του πρώτου διμήνου, τα 1,19 δισ. ευρώ εντάσσονται στο «αποτελεσματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που μπορεί να εισπράξει η φορολογική διοίκηση, ενώ στο ίδιο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου εισπράχθηκε «αποτελεσματικό» χρέος ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Το παλαιό ληξιπρόθεσμο χρέος των οφειλετών του δημοσίου ανέρχονταν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 σε 73,252 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 6,039 δισ. ευρώ οφείλονται από Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και Δημοτικές Επιχειρήσεις, 10,882 δισ. ευρώ είναι χρέος πτωχευμένων επιχειρήσεων και 56,408 δισ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές φυσικών προσώπων.

Η ευνοϊκότερη ρύθμιση των 100 δόσεων αναμένεται να «τρέξει» μετά το Πάσχα και όσοι υπαχθούν σε αυτή θα μπορούν να «κουρέψουν» προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα από 30% έως και 90% ανάλογα με το αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής «σβήνει» το 100% των προσαυξήσεων.

Μάλιστα όσοι προκαταβάλλουν έως τις 27 Απριλίου 2015 τουλάχιστον το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που αναλογεί στην οφειλή τους θα κερδίσουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξει.

Το ανωτέρω πρέπει να δηλώνεται ως προκαταβολή από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής και να καταβάλλεται εντός τριών εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης, ενώ οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει κανονικά στις 26 Μαϊου 2015. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση αυτή εντάσσονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την 1η Μαρτίου 2015, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής με την ελάχιστη δόση να ανέρχεται στα 20 ευρώ.

Καθυστερήσεις στους ελέγχους << Την ίδια ώρα καθυστερήσεις παρατηρούνται στο ελεγκτικό πεδίο. Με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι των φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, εμβασμάτων και offshore ενώ αντίθετα γρηγορότερα ολοκληρώνονται οι έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα οι ολοκληρωμένοι πλήρεις έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις έφτασαν στους 73 στο πρώτο δίμηνο του έτους ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 912 έλεγχοι. Σύμφωνα με το στόχο που έχει τεθεί θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί 400 πλήρεις έλεγχοι στις μεγάλες επιχειρήσεις δηλαδή 33 έλεγχοι κατά μέσο όρο το μήνα, στόχος που μέχρι στιγμής επιτυγχάνεται.

Ωστόσο στα... ρηχά κινούνται προς το παρόν οι εισπράξεις επί των βεβαιωθέντων πρόσθετων φόρων και προστίμων. Με τη ΓΓΔΕ να έχει βάλει στόχο τη βεβαίωση εσόδων ύψους 2,6 δισ. ευρώ από τους ελέγχους των μεγάλων επιχειρήσεων, στο πρώτο δίμηνο του έτους βεβαιώθηκαν 66,89 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 45,04 εκατ. ευρώ (το 67,31%).

Ο τεράστιος όγκος υποθέσεων έχει μπλοκάρει το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου με αποτέλεσμα οι έλεγχοι σε άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, εμβάσματα και offshore να ολοκληρώνονται με βραδύτερους ρυθμούς.

Στο πρώτο δίμηνο του έτους είχαν ολοκληρωθεί 79 υποθέσεις ενώ είναι σε εξέλιξη 1.286 έλεγχοι μεγάλου ενδιαφέροντος.

Από τους ελέγχους που ολοκληρώθηκαν βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 25,02 εκατομμυρίων ευρώ αλλά στα ταμεία κατέληξαν μόλις 4,41 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ θα πρέπει να ολοκληρώσουν 900 ελέγχους, δηλαδή 75 ελέγχους κατά μέσο όρο το μήνα και να βεβαιώσουν συνολικά έσοδα από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα ύψους 325 εκατ. ευρώ με στόχο να εισπραχθούν 77 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.