fbpx
Skip to main content

Επιχορήγηση δαπανών από ΕΣΠΑ πρόγραμμα ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω διαβάσει τα σχετικά άρθρα για την αντιμετώπιση της επιχορήγησης πάγιων και θα ήθελα να μου πείτε με ένα παράδειγμα και την αντιμετώπιση της επιχορήγησης δαπανών (ανάπτυξη και εφαρμογή περιβαλλοντικής διαχείρισης, φορείς πιστοποίησης ISO) οι οποίες έγιναν το 2014 χωρίς την αντίστοιχη είσπραξη τους στο ίδιο έτος, δεν ξέρω ποτέ θα εισπραχτούν. Θα πρέπει να το αντιμετωπίσω με χρέωση του 36.00 και του 74; Όταν λέμε ότι είναι μειωτικό του εξόδου εννοούμε ότι πρέπει να εμφανιστεί ισόποσο έσοδο? Δεν έχουμε έσοδα απαλλασσόμενα του ΦΠΑ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πράγματι εφόσον η συγκεκριμένη επιχορήγηση αφορά την κάλυψη λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης (κόστος μισθοδοσίας, διαφήμισης, λήψη λοιπών υπηρεσιών κ.λπ.) και όχι την αγορά πάγιου εξοπλισμού, η λογιστική αντιμετώπιση που ακολουθείται είναι καταρχάς η χρέωση του 33.03[1] – Άλλες απαιτήσεις από μη συνδεδεμένες οντότητες και πίστωση του 58 – Κρατικές Επιχορηγήσεις. Εν συνεχεία, στο τέλος της χρήσης η επιχείρησης θα πρέπει να εμφανίζει ως έσοδο το ποσό της επιδότησης που αναλογεί στη χρήση, ανεξάρτητα αν το έχει εισπράξει ή όχι, βάσει της αρχής της αυτοτέλειας των χρήσεων. Άρα θα προβεί σε χρέωση του 58 και ισοδύναμη πίστωση του 71.03 - Επιχορηγήσεις λοιπών εξόδων. Κατά την είσπραξη του συνόλου ή μέρους της επιχορήγησης θα πιστώνεται ο 33.03 σε χρέωση των ταμειακών διαθεσίμων (ομάδα 38). Τα ανωτέρω είναι σύμφωνα με την παρ. 2, του άρθρου 23 του Ν. 4308/14 (ΕΛΠ):  Οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν έξοδα αναγνωρίζονται αρχικά ως υποχρεώσεις στην περίοδο που εισπράττονται ή στην περίοδο που καθίσταται οριστική η έγκρισή τους και υπάρχει βεβαιότητα ότι θα εισπραχθούν. Οι κρατικές επιχορηγήσεις που αφορούν έξοδα μεταφέρονται στα αποτελέσματα ως έσοδα στην περίοδο στην οποία τα επιχορηγηθέντα έξοδα βαρύνουν τα αποτελέσματα.

[1] Βλ. Ν. 4308/2014, ΕΛΠ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.