fbpx
Skip to main content

Πόσα θέλει να εισπράξει η εφορία το 2015

Εντός στόχων στους φόρους και τους δασμούς που εισπράχθηκαν το 2014 βρέθηκε ο φορολογικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών, αλλά χάθηκαν οι περισσότεροι «ποιοτικοί στόχοι» της φορολογικής διοίκησης που αφορούν στα αποτελέσματα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αυτά δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υπηρεσιών της  Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Την ίδια ώρα τίθενται και πολύ φιλόδοξοι στόχοι για την τρέχουσα χρονιά, από την επίτευξη των οποίων θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό και η διαπραγματευτική ισχύ της χώρας έναντι των εταίρων - δανειστών.

Το 2014 οι εφορίες εισέπραξαν 30,6 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ ο ετήσιος στόχος ήταν η είσπραξη 30,9 δισ. Ουσιαστικά ο στόχος για τις εισπράξεις επετεύχθη, ενώ το ίδιο συνέβη και με τα τελωνεία που εισέπραξαν 10,9 δισεκατομμύρια έναντι στόχου 11,1 δισ. ευρώ. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικούς ελέγχους. Ειδικότερα:

- από «παλαιές» οφειλές, δηλαδή αυτές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2013 έπρεπε να εισπραχθούν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν 1,56 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσοστό εισπραξιμότητας ανήλθε στο 78%.

- στις νέες οφειλές (αυτές που δημιουργήθηκαν εντός του 2014) το ποσοστό εισπραξιμότητας ανήλθε σε 15,3% έναντι στόχου 25%.

- έπρεπε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι 500 μεγάλων επιχειρήσεων και τελικά ολοκληρώθηκαν οι 411. Το ποσοστό είσπραξης των φόρων που βεβαιώθηκαν από τους ελέγχους έπρεπε να φθάσει στο 65% αλλά τελικά ανήλθε μόλις στο 11,4%.

- ολοκληρώθηκαν 693 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου έναντι στόχου 720 ελέγχων. Αν και η φορολογική διοίκηση έφθασε κοντά στην εκπλήρωση του στόχου για τον αριθμό των ελέγχων, δεν έγινε το ίδιο με τις εισπράξεις από τους ελέγχους. Έπρεπε να εισπραχθεί το 50% των ποσών που βεβαιώθηκαν αλλά τελικά εισπράψθηκε μόνο το 25,5%

Οι νέοι στόχοι

Για το 2015 η ΓΓΔΕ έχει ιδιαίτερα φιλόδοξους εισπρακτικούς και ελεγκτικούς στόχους. Πιο συγκεκριμένα:

- από τις εφορίες, το Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσεων και το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου θα πρέπει να εισπραχθεί το ποσό των 34,3 δισ. ευρώ.

- από τα τελωνεία θα πρέπει να εισπραχθεί το ποσό των 12,4 δισεκατομμυρίων ευρώ

- από τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα πρέπει να εισπραχθεί το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ ενώ από τα νέα χρέη, δηλαδή αυτά που θα δημιουργηθούν εντός του 2015 θα πρέπει να εισπραχθεί τουλάχιστον το 25%.

- το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου θα πρέπει να ολοκληρώσει τον έλεγχο σε 900 φορολογούμενους και να βεβαιωθεί από τους ελέγψους ποσό  τουλάχιστον 325 εκατομμυρίων ευρώ (κατά μέσο όρο κάθε ελεγχόμενος θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των 361.000 ευρώ). Το ελάχιστο ποσό που πρέπει να εισπραχθεί είναι 77 εκατομμύρια ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.