fbpx
Skip to main content

Πετσοκόβονται οι "δόσεις" των εργολάβων προς το ασφαλιστικό

«Κραχ» σημειώθηκε τους πρώτους μήνες του 2015 στα έσοδα του ΙΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές από τον οικοδομο – τεχνικό κλάδο. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας τα σχετικά έσοδα έπεσαν κατά 35% τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2015 σε σχέση με τον Οκτώβριο – Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2014.

Έτσι, αντί για 19 εκατ. ευρώ που εισέπραττε το ΙΚΑ κατά μέσο όσο όρο στο τελευταίο τρίμηνο του  περασμένου έτους, τα έσοδα του από ασφαλιστικές εισφορές έπεσαν στα 12,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ανά μήνα στο α’ δίμηνο του 2015.

Η εξέλιξη αυτή έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στο υπ. Εργασίας και στο ΙΚΑ, καθώς για φέτος όχι μόνο δεν υπήρχε πρόβλεψη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την  οικοδομή και τις κατασκευές (σ.σ. περιλαμβάνονται και τα δημόσια έργα), αλλά αναμενόταν και σημαντική αύξηση της τάξεως του 23%.

Συγκεκριμένα, από τα 194 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν πέρυσι από τον οικοδομο – τεχνικό κλάδο, φέτος αναμένονταν 254 εκατ. ευρώ και αντ’ αυτού τα έσοδα ίσως πέσουν τελικά στα… 144 εκατ. ευρώ.

Στο υπ. Εργασίας φοβούνται πλέον πως το όλο το κλίμα της οικονομικής αβεβαιότητας που έχει κυριαρχήσει στη χώρα θα πλήξει όχι μόνο τα ιδιωτικά, αλλά και τα δημόσια κατασκευαστικά έργα, διαψεύδοντας οικτρά τις αρχικές προβλέψεις για αύξηση εσόδων του ΙΚΑ από την απασχόληση σε αυτά. Αν συνεχιστεί η τάση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2015,τότε εκτιμάται από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Εργασίας ότι θα υπάρξει απόκλιση έως 110 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές του εν λόγω κλάδου, επιβαρύνοντας κατά αντίστοιχο ποσοστό το  προβλεπόμενο για φέτος έλλειμμα 955 εκατ. ευρώ  του ΙΚΑ.

Να σημειωθεί πως οι εισφορές από τον οικοδομο – τεχνικό κλάδο αποτελούσαν μέχρι το 2009 το 9% των ετήσιων ιδίων εσόδων του ΙΚΑ, για να φτάσουν στα χρόνια της βαθιάς ύφεσης το 2%, ενώ πλέον απειλούνται να πάνε ακόμα… παρακάτω. Μόνο σωσίβιο αυτής της απώλειας ενδέχεται να είναι τα έσοδα από τη νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών.

Σύμφωνα με πηγές του ΙΚΑ από διοικητικά στελέχη του, το ασφαλιστικό ταμείο των μισθωτών προσδοκά τα 110 -125 εκατ. ευρώ από τα επιπλέον έσοδα 225 – 250 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένονται από τη νέα ρύθμιση.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.