fbpx
Skip to main content

e-συνωστισμός για τις 100 δόσεις

«Συνωστισμός» παρατηρείται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του taxisnet για τις 100 δόσεις σκορπώντας χαμόγελα στην Καραγιώργη Σερβίας. Από την Παρασκευή, λίγο πριν τα μεσάνυχτα που η εφαρμογή τέθηκε σε λειτουργία, περισσότεροι από 10.000 οφειλέτες προχώρησαν στην υποβολή αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο αριθμός αυτός επετεύχθη μέσα στο Σαββατοκύριακο στο υπουργείο Οικονομικών είναι αισιόδοξοι ότι η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων θα έχει πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, μεγαλύτερη από αυτήν που είχε η προηγούμενη.

Στόχος των επιτελών του ΥΠΟΙΚ είναι η ρύθμιση να φέρει εντός του 2014 ποσό ύψους τουλάχιστον 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί. Οι πρώτες ενδείξεις από την προσέλευση των οφειλετών στη ρύθμιση δείχνει τα εξής:

-οι φορολογούμενοι προτιμούν κυρίως την εξάντληση του αριθμού των δόσεων που τους προσφέρει το σύστημα, δηλαδή επιλέξουν έως και 100 δόσεις προκειμένου να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

-επιλέγουν  την ελάχιστη δόση των 20 ευρώ

-εντάσσουν στη ρύθμιση και οφειλές οι οποίες έχουν ήδη ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή τη προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων που έληξε στα τέλη Μαρτίου.

-περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον των φορολογούμενων για την «προκαταβολή» που οδηγεί σε άμεση ισόποση διαγραφή βασικής οφειλής και προσαυξήσεων. Η προθεσμία για αυτή τη δυνατότητα εκπνέει στις 27 Απριλίου.

Το Σαββατοκύριακο εισήλθαν στην εφαρμογή και υπέβαλαν αίτηση για ρύθμιση των χρεών τους κυρίως φυσικά πρόσωπα που χρωστούσαν ποσά κατά κύριο λόγο έως 5.000 ευρώ. Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν να υποβάλλουν αιτήσεις για ρύθμιση των χρεών τους και επιχειρήσεις. Ωστόσο, στην περίπτωση των επιχειρήσεων υπάρχει ένα πρόβλημα.

Διαγραφή προσαυξήσεων στη ΔΟΥ
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέφθηκε η διαγραφή και προσαυξήσεων με τη μορφή πρόσθετου φόρου και προστίμων για φορολογικές παραβάσεις (μη απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων  φόρων κλπ). Ωστόσο, αυτές οι προσαυξήσεις και πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί ως βασική οφειλή και έτσι δεν ήταν εφικτός τεχνικά ο διαχωρισμός τους προκειμένου να μπορούν να διαγραφούν με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Στις περιπτώσεις αυτές οι οποίες είναι πολυάριθμες, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στις εφορίες. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει άμεσα καθώς δεν έχει ακόμη εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος με τις οδηγίες για τις εφορίες.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.