fbpx
Skip to main content

Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής μέσω χρεωστικών καρτών

Σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της γενίκευσης της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου, όπως τα είχε παρουσιάσει σε πρόσφατο δημοσίευμά του το «Κεφάλαιο»  στις 28 Μαρτίου και το Capital.gr την 1η Απριλίου  είναι:  

- ο διαχωρισμός της αξίας κάθε συναλλαγής που πραγματοποιείται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα σε ΦΠΑ και σε βασική αξία. Το ποσό που αποτελεί ΦΠΑ θα αποδίδεται αυτόματα από την τράπεζα στον τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου και το υπόλοιπο ποσό θα πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης που πούλησε το προϊόν ή παρείχε την υπηρεσία. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος κάνει λογαριασμό στο σούπερ μάρκετ ύψους 113 ευρώ στην οποία είναι ενσωματωμένος ΦΠΑ 13 ευρώ. Ο πελάτης πληρώνει με τη χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και το ποσό των 13 ευρώ δεν εισπράττεται από το σούπερ μάρκετ αλλά πηγαίνει κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου. Το υπόλοιπο ποσό των 100 ευρώ καταλήγει στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης.
            
- η γενίκευση της δυνατότητας χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής με την υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών POS (point of sale), δηλαδή των συσκευών που δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Για παράδειγμα, θα γίνει υποχρεωτική η τοποθέτηση τέτοιων συσκευών από δικηγόρους και γιατρούς, από όλα τα καταστήματα ένδυσης και υπόδυσης, τα εστιατόρια, ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.
            
- οι συναλλαγές αξίας πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, όπως για παράδειγμα 40 ευρώ, θα είναι παράνομο να πραγματοποιηθούν με μετρητά. Θα είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Μάλιστα, στην περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγής άνω των 40 ευρώ με μετρητά θα προβλέπονται πολύ αυστηρές κυρώσεις.
            
- παροχή οικονομικών κινήτρων στους φορολογούμενους προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό, όπως σημειώνουν στελέχη που εργάζονται πάνω στο σχέδιο, θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος μέρους της αξίας των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους με πλαστικό χρήμα. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιστραφεί το 2% έως 3% των συναλλαγών, όπως ακριβώς γίνεται και με ορισμένα προγράμματα επιβράβευσης πελατών πιστωτικών καρτών.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.