fbpx
Skip to main content

Αλαλούμ ενόψει με τις δηλώσεις

Τα όριά τους θα δοκιμάσουν φορολογούμενοι και taxisnet με τη φετινή φορολογική δήλωση. Αν και το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα έπρεπε βάσει νόμου να έχει ανοίξει από τις αρχές Φεβρουαρίου, βρισκόμαστε στα τέλη Απριλίου και ακόμη δεν έχει ανοίξει. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη στη βουλή, η εφαρμογή για τις δηλώσεις πρόκειται να ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου.

Τι σημαίνει αυτό; Με δεδομένο ότι όλες οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να έχουν υποβληθεί έως το τέλος Ιουνίου που προβλέπει ο νόμος, αυτό σημαίνει ότι μέσα σε 40 ημέρες θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι περίπου 6 εκατομμύρια δηλώσεις. Ο χρόνος αυτός, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, είναι πολύ περιορισμένος διότι φέτος η φορολογική δήλωση έχει νέο περιεχόμενο, είναι περισσότερο περίπλοκη και η συμπλήρωσή της, όπως υποστηρίζουν, απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, πριν ακόμη αυτές αρχίσουν να υποβάλλονται. Η προθεσμία που ισχύει σήμερα είναι η 30η Ιουνίου και θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει παράταση τουλάχιστον ενός μήνα, δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου.

Αυτό, όμως, επηρεάζει τη ροή πληρωμής των φόρων που θα βεβαιωθούν με το εκκαθαριστικό. Και η ροή της πληρωμής των φόρων είναι πολύ σημαντική στο τρέχον έτος που τα δημόσια ταμεία δοκιμάζονται.  Με βάση όσα ισχύουν σήμερα ο φόρος από όλους τους φορολογούμενους θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Με την παράταση που πρόκειται να δοθεί θα πρέπει να αλλάξουν και οι προθεσμίες για την πληρωμή των φόρων. Έτσι, για όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους εντός του Ιουλίου η φόρος θα πρέπει να πληρωθεί και πάλι σε τρείς δόσεις, δηλαδή Αύγουστο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φθάσει αιτήματα ακόμη και για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έως και το τέλος Σεπτεμβρίου με πληρωμή του φόρου σε δυο δόσεις έως το τέλος του έτους.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.