fbpx
Skip to main content

Αποστολές δειγμάτων

Ερώτηση: Θα ήθελα νε με ενημερώσετε τι ισχύει τελικά με τις αποστολές δειγμάτων προϊόντων δωρεάν χωρίς επιστροφή αυτών (προς δόκιμη του πελάτη μας αφού αφορά τρόφιμο). Τι παραστατικό θα κοπεί για αποστολή των προϊόντων μας άνευ αξίας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό εντός ή εκτός ΕΕ. Μπορούμε με απλό τιμολόγιο με 100% έκπτωση για να βγει μηδενική αξία ή ένα απλό δελτίο αποστολής όπου ο σκοπός διακίνησης θα είναι δειγματισμός;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για τη διακίνηση δειγμάτων που διατίθενται δωρεάν στον πελάτη, εκδίδεται το σχετικό παραστατικό διακίνησης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 8, του άρθρου 5, του Ν 4308/2014. Επί του παραστατικού αυτού αναγράφονται (βλ. Πολ. 1003/2015) οι εξής πληροφορίες: α) πλήρης επωνυμία ή το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και ο Α.Φ.Μ. αποστολέα και παραλήπτη, β) η ποσότητα και το είδος των διακινούμενων αγαθών αναλυτικά και γ) η ημερομηνία που έγινε η διακίνηση. Οίκοθεν νοείται ότι αναγράφεται η διεύθυνση στην οποία παραδίδονται τα αγαθά, εάν διαφέρει από τη διεύθυνση της έδρας του παραλήπτη. Σημειώνεται ότι, δεν υπάρχει η υποχρέωση αναγραφής, μεταξύ άλλων, της ώρας παράδοσης ή αποστολής, του αριθμού κυκλοφορίας του φορτηγού αυτοκινήτου ή του πλωτού μέσου, του τόπου αποστολής και του τόπου προορισμού κ.λπ. χωρίς να συνιστά παράβαση η αναγραφή οποιουδήποτε επιπλέον περιεχομένου. Ωστόσο, η εμπλεκόμενη οντότητα έχει σε κάθε περίπτωση την υποχρέωση να τεκμηριώνει επαρκώς τη διακίνηση των αποθεμάτων της.

Οι ως άνω διατάξεις έχουν εφαρμογή ειδικά όταν τα αγαθά που αποστέλλονται δεν προορίζονται προς πώληση και συνεπώς δεν πρόκειται να τιμολογηθούν. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι για την αποστολή δειγμάτων θα εκδοθεί το οικείο παραστατικό διακίνησης από την πλευρά του αποστολέα, με σκοπό τον δειγματισμό, το οποίο θα συνοδεύει τα αγαθά μέχρι τον τελικό προορισμό τους. Η δε έκδοση τιμολογίου δεν είναι απαραίτητη εφόσον η πράξη αυτή δε συνιστά πώληση και άρα δεν προκύπτει εισόδημα για την επιχείρηση. Τονίζεται, τέλος, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 7, του κώδικα ΦΠΑ, για τα δείγματα που διαθέτει ο υποκείμενος στο φόρο για την εκπλήρωση των σκοπών της επιχείρησής του, δεν προκύπτει θέμα τακτοποίησης του ΦΠΑ της απόκτησής τους για το οποίο έχει ασκηθεί το δικαίωμα έκπτωσης. Κατά την ίδια έννοια, δεν διενεργείται διακανονισμός του ΦΠΑ, σε περιπτώσεις χορήγησης δειγμάτων, τα οποία διατίθενται για τον σκοπό της επιχείρησης. (άρθρο 33, παρ. 1, περ. β του Κώδικα ΦΠΑ).

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.