fbpx
Skip to main content

Τραβάνε την ανηφόρα τα ληξιπρόθεσμα

Στα 989 εκατ. οι απλήρωτοι φόροι το Μάρτιο, με το σύνολο στο τρίμηνο να εκτινάσσεται στα 3,5 δισ. ευρώ παρά τις 100 δόσεις που έχει δώσει το ΥΠΟΙΚ. Πιθανή η παράταση στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, αλλά μετά έρχονται κατασχέσεις...

Αν κάποιος ψάχνει να δει την εικόνα αισιόδοξα, μπορεί να επισημάνει ότι μετά από αρκετούς μήνες οι απλήρωτοι φόροι τον Μάρτιο ήταν λιγότεροι από 1 δισ. ευρώ. Τα 11 εκατ. ευρώ κάτω του δισεκατομμυρίου βέβαια (989 εκατ. ευρώ) δεν φέρνουν και τα πάνω κάτω...

Αν το δει ρεαλιστικά δεν μπορεί παρά να επισημάνει ότι τα ληξιπρόθεσμα πάνε «με τα χίλια» προς τα 80 δισ. ευρώ, παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις. Όταν οι φόροι παραμένουν βουνό και η ανέχεια στη θέση της, το αποτέλεσμα μοιάζει μοιραίο, για να μην βάλουμε στη συζήτηση και την παράμετρο της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να εισπράξουν φόρους από αυτούς που έχουν και συνεχίζουν να μένουν στο απυρόβλητο.

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι τον Μάρτιο, στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης προστέθηκαν απλήρωτοι φόροι 989 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του έτους να φτάνουν πλέον τα 3,469 δισ. ευρώ.

Σε αυτά, έρχονται να προστεθούν συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη 72,981 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 76,4 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες, μετά την ενεργοποίηση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών σε εκατό δόσεις.

Η πρώτη φάση της ρύθμισης, στην οποία προβλέπεται ότι η καταβολή προκαταβολής τουλάχιστον δεκαπλάσιας της ελάχιστης μηνιαίας δόσης οδηγεί σε διαγραφή του ισόποσου σε προσαυξήσεις, εκπνέει στις 27 Απριλίου. Αναμένεται όμως πως θα δοθεί παράταση για έναν ακόμα μήνα.

Η γενική ρύθμιση των εκατό δόσεων, με ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ, λήγει στις 26 Μαϊου.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, μετά τη λήξη της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση θα ακολουθήσει μπαράζ κατασχέσεων.

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.