fbpx
Skip to main content

Τελειώνει η προθεσμία για διαγραφή προστίμων στα ληξιπρόθεσμα χρέη

Ουρές έχουν σχηματιστεί στις εφορίες αλλά και συνωστισμός στο... διαδίκτυο, στην ειδική εφαρμογή του TaxisNet καθώς τελειώνει η προθεσμία για τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι δεν θα δοθεί παράταση, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο οικονομικό επιτελείο είναι πιθανόν να ανοίξει εξ νέου η ρύθμιση μέσα στο Μάιο. Τεχνικά ζητήματα πάντως δεν επιτρέπουν για την ώρα την παράταση της ρύθμισης, αφού δεν έχει ψηφιστεί στη Βουλή η σχετική τροπολογία.

Πάντως επειδή ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι η τροπολογία θα ανοίξει εκ νέου η ΓΓΔΕ τονίζει στους φορολογούμενους πως η σημερινή ημέρα είναι η τελευταία για την καταβολή της προκαταβολής ακόμα και αν η ρύθμιση γίνει στη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα, αναλόγως της καταβολής ποσού γίνεται και η διαγραφή των αντίστοιχων προσαυξήσεων. Η προκαταβολή πρέπει να καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να διαγραφεί στον φορολογούμενο το ισόποσο των προσαυξήσεων.

Για όσους φορολογουμένους δεν είναι διακριτά στην εφαρμογή, το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών και οι προσαυξήσεις, θα πρέπει να επισκεφτούν την εφορία.
Ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών

Ικανοποίηση πάντως δηλώνει το υπουργείο Οικονομικών από την αποδοχή που είχε η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα. Σύμφωνα με την ΓΓΔΕ, η νέα ρύθμιση προσέλκυσε μέσα σε 2 εβδομάδες 165.000 οφειλέτες, με χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ η σχετική ρύθμιση του περασμένου έτους προσέλκυσε 220.000 φορολογουμένους.

Ωστόσο, στα ταμεία έχουν μπει για την ώρα μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η σημερινή μέρα αναμένεται να φέρει πολύ περισσότερες εισπράξεις.

Στη νέα ρύθμιση το ελάχιστο μηνιαίο ποσό καταβολής είναι τα 20 ευρώ (από 50 ευρώ που ήταν στην προηγούμενη), για τις πρώτες 5.000 ευρώ οφειλής υπάρχει απαλλαγή προσαυξήσεων ενώ ο ετήσιος τόκος για τα ποσά άνω των 5.000 ευρώ καθορίζεται σε 3% (από 8,76% της προηγούμενης ρύθμισης).  
Στις 30 Απριλίου η προθεσμία αποπληρωμής του ΕΕΤΑ 2013

Σημειώνεται ότι στις 30 Απριλίου, δηλαδή την Πέμπτη, είναι και η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης του ΕΕΤΑ 2013, για όσους φορολογουμένους έχουν αφήσει ανεξόφλητο μέρος ή όλο το ποσό της οφειλής.

Πηγή: news.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.