fbpx
Skip to main content

Φορο-έλεγχοι εξπρές μέσω του καταθεσιολογίου

Την εισπρακτική ρύθμιση της οικειοθελούς δήλωσης εισοδημάτων που έχουν καταγραφεί στις τραπεζικές καταθέσεις αλλά δεν έχουν εμφανιστεί στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οριστικοποιεί σύντομα η κυβέρνηση.

Στο πολυνομοσχέδιο, που πηγαίνει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο για μια πρώτη ανάγνωση, περιλαμβάνονται διατάξεις για την επιτάχυνση των φορολογικών ελέγχων στις λίστες της φοροδιαφυγής και στους φορολογούμενους με αδήλωτο εισόδημα. Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν και στην εφαρμογή ενός σχεδίου για τη δήλωση των μαύρων εισοδημάτων.

Το σχέδιο προβλέπει τα εξής:

- Έως τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει λάβει από την ένωση ελληνικών τραπεζών όλα τα στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

- Από τα παραπάνω δεδομένα θα προκύψει το ποσό που αφορά σε αύξηση τραπεζικού υπολοίπου κάθε έτους.

- Με βάση έναν αλγόριθμο που θα βασίζεται και στο εισόδημα που έχει δηλώσει κάθε φορολογούμενος θα υπολογιστεί απόκλιση μεταξύ όσων δηλώθηκαν και του ποσού που προκύπτει ως αύξηση του τραπεζικού υπολοίπου. Θα υπολογιστούν με άλλα λόγια ποσά καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωσε ο φορολογούμενος.

- Οι φορολογούμενοι θα κληθούν προκειμένου να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο να δηλώσουν οικιοθελώς τα ποσά που απέκρυψαν από την εφορία και να καταβάλλουν έναν κατ΄ αποκοπήν φόρο (π.χ. 15% έως 20%) επί των ποσών αυτών.

Ο έλεγχος αναμένεται να πραγματοποιηθεί για τα έτη από το 2000 και μετά και, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να πετύχει εισπρακτικά πρέπει οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν ότι αν δεν προσέλθουν οικιοθελώς να δηλώσουν τα μαύρα ποσά που διαθέτουν θα ελεγχθούν και θα πληρώσουν τελικά πολύ υψηλότερο φόρο από αυτόν που τους προκύπτει με βάση την ρύθμιση οικιοθελούς συμμόρφωσης.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.